Plenković: "Pričali smo s Amerikancima i Šveđanima u vezi nabavke novih borbenih aviona"

Foto: Andrew Matthews/Press Association/PIXSELL Foto: Andrew Matthews/Press Association/PIXSELL

Plenković je ranije u subotu izjavio da će Vlada nastaviti proces nabave borbenih aviona.

Premijer Andrej Plenković rekao je u subotu za HRT kako Hrvatska i dalje namjerava modernizirati ratno zrakoplovstvo, da cilja na zrakoplov zapadne tehnologije te da su u Muenchenu hrvatski predstavnici razgovarali s predstavnicima američkog proizvođača Lockheed Martina i švedske tvrtke Saab.

"Što se tiče tipa zrakoplova on je i zadnji put, bilo je sasvim jasno, na temelju studije koju su napravili stručnjaci iz ministarstva obrane, tip zrakoplova zapadne tehnologije. Mi smo i na ovoj velikoj konferenciji, gdje dolaze i ljudi iz svijeta obrambene industrije iskoristili ovu prigodu i za razgovor s predstavnicima Lockheed Martina i s predstavnicima Saaba", rekao je Plenković za HRT u Muenchenu gdje sudjeluje na sigurnosnoj konferenciji.

Ustvrdio je da su oni i "dalje zainteresirani i mi ćemo u sljedećim tjednima i mjesecima gledati kako da na temelju iskustva koje smo prošli započnemo jedan novi proces koji bi u razumnom vremenskom periodu osigurao Hrvatskoj realizaciju onoga što želimo, a to je modernizacija našeg zrakoplovstva".

Nakon što je propala nabavka izraelskih borbenih zrakoplova izraelskih F-16 Barak ministar obrane Damir Krstičević rekao je prije desetak dana da ne odustaje od stajališta da su Hrvatskoj potrebni višenamjenski borbeni zrakoplovi, a koje će zrakoplove Hrvatska nabavljati odlučit će se nakon analize tog propalog pokušaja.

Plenković je ranije u subotu izjavio da će Vlada nastaviti proces nabave borbenih aviona.

"Hrvatska ima sposobnost ratnog zrakoplovstva, a Vlada ostaje privržena nastaviti proces nabave višenamjenskih borbenih aviona", kazao je Plenković.

Komentari (7)
 • papuk
  papuk 15:58 18.2.2019.

  Umjesto da taj novac predviđen za kupnju aviona preusmjere u davanje poticaja malim poduzetnicima, i da taj novac upumpaju u proizvodnju, poljoprivredu, turizam, da zadrže ljude da ne odlaze u druge zemlje, državu ne brane avioni nego ljudi, za one koji su zaboravili pobijedili smo JNA bez i jednog aviona, ali smo imali ljude koji su vjerovali da se bore za pravu stvar, i zato smo pobijedili, a zamislite si da sad izbije rat, da imamo stotinu aviona, svemirske brodove, laserske zrake… rat ne bi dobili…

 • purCo
  purCo 9:17 18.2.2019.

  mislim da nama ne trebaju nikakvi avioni, ministar Krstičević bi se mogao angažirati u protuzračnu obranu (prema viđenoj reakciji u Saboru)
  ovako
  https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwi3koub58TgAhWEjosKHVh9DzYQwqsBMAF6BAgAEAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DNoD85qZhkWY&usg=AOvVaw1FM6P_WrUcNtsd_4pnywf8 [google.com]

 • VasIsusK
  VasIsusK 2:34 18.2.2019.

  Treba 12 kom Gripen E varijante koji je potpuno novi avion koji je tek u sijecnju usao u serijsku proizvodnju. Avion ima izuzetno naprednu elektroniku zbog cega ga zovu Sukhoi killer. Jak motor, moze letiti preko 2x brzine zvuka I izuzetno je jeftin za letenje. Moze sletit bilo gdje npr bez problema na bilo koji dio ravnine od cca 800m na bilo kojoj autocesti u HR (autocestu naravno treba privremeno zatvoriti). Svedska je blizu za servis I avion za 2 sata odleti na servis bez problema. Svedska je i pouzdaniji partner.

  F16 je stari avion I kad je novi. I prestat ce se proizvoditi do 2023. Support ce postat skup. To se ne isplati. I amerikancima mi nismo toliko bitni te necemo dobiti nikakav offset.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!