Plenković: Kada se podvuče crta, bez novog troška

Autor: Marija Brnić , 06. kolovoz 2019. u 22:00
Komadina, Kučan i Plenković/NEL PAVLETIĆ/PIXSELL

Riječki škver obišao premijer u pratnji ministara, razgovarali o pripremi odluka za deblokadu računa i financiranje dovršetka brodova koje na stolu u Banskim dvorima očekuje za 20-ak dana.

Priprema konačnih odluka za deblokadu 3. maj i osiguranje dovršetka započetih gradnji za koju tim kojeg vodi Hrvatska brodogradnja Jadranbrod ima još 20-ak dana jedina je pozadina posjeta vladine delegacije riječkom brodogradilištu, tvrde sudionici jučerašnjeg dvosatnog sastanka.

Premijera Andreja Plenkovića direktor 3. maja Edi Kučan još jednom je informirao o stanju u škveru i pregovorima s naručiteljima brodova, a iako se razmjenjivalo i informacije o brojkama koliko je potrebno osigurati za nastavak proizvodnje i preživljavanje do dolaska strateškog partnera nije se iznosilo u javnost. 

Već su poznate informacije da je potrebno 100 milijuna eura novih jamstava, te oko 90 milijuna kuna za deblokadu računa i početak proizvodnje u što bi Vlada "uskočila" transakcijom otkupa nedovršenog tankera kojeg je ugovorio 3. maj i za koji vodi spor s naručiteljem.

Još uvijek se s kupcima brodova pregovara da se i oni uključe u financiranje gradnje brodova, no do 29. kolovoza Vladi će na stolu biti složen samo jedan prijedlog koji će jasno postaviti konstrukciju za spašavanje škvera. Neće, dakle, biti više opcija između kojih će se birati najpovoljnija, već jedno rješenje koje mora "držati vodu".

Na jučerašnjem sastanku bili su ministri gospodarstva, prometai pravosuđa, ali ne i financija Zdravko Marić. No, premda je nakon prošlotjedne sjednice Vlade na kojoj je usvojen zaključak o pomoći za deblokadu i nastavak rada u 3. maju jasno rečeno da ta operacije neće predstavljati nikakav novi trošak za državu, premijer Plenković jučer je pojasnio kako oko toga neće biti razmimoilaženja, jer je "on političku odluku donio", a novi trošak neće se smjeti pojaviti kada se podvuče crta između novca koji će se uložiti u pokretanje radova i novca koji će se uprihoditi prodajom brodova. 

Komentirajte prvi

New Report

Close