Plan o rješenju tijekom veljače vremenski je ‘prilično ‘ambiciozan’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. siječanj 2013. u 08:25
Vesna Pusić, Karl Erjavec / Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Slovenska televizija podsjeća da je za ratifikaciju pristupnog ugovora potrebno osigurati dvotrećinsku većinu koju je u uvjetima sadašnje političke krize teško osigurati .

Nakon večerašnjeg sastanka ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije, Vesne Pusić i Karla Erjavca, ostaje nejasno kakvo bi se alternativno rješenje za pitanje Ljubljanske banke moglo postići, a plan da se konačno rješenje nađe tijekom veljače vremenski je "prilično ambiciozan", navodi se u srijedu navečer u prilogu Slovenske televizije.

U vezi razgovora ministrice za vanjske i europske poslove Pusić i njenog slovenskog kolege Erjavca oko Ljubljanske banke slovenski mediji ističu da su oni ocijenili kako je već tijekom idućeg mjeseca moguće naći rješenje za pitanje Ljubljanske banke i posljedično osigurati dvotrećinsku većinu za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu,

No, nakon sastanka, koji se može nazvati korakom naprijed, oni su bili prilično škrti u izjavama koje ne otkrivaju kakvo bi se alternativno bilateralno rješenje, na osnovi kojega bi Hrvatska pristala povući tužbe protiv Ljubljanske banke u Hrvatskoj, moglo postići, navodi Slovenska televizija u javljanju svog dopisnika iz Bruxellesa nakon sastanka.

Uz to, plan da se konačno rješenje nađe tijekom veljače vremenski je "prilično ambiciozan", ocjenjuje se u prilogu. To se nadovezuje na Erjavčevu ocjenu kako će i nakon 6. veljače, kad bi se Erjavec i Pusić ponovo trebali sastati i razgovarati o istoj temi, ovaj put u Sloveniji i to zajedno sa stručnjacima obiju strana za Ljubljansku banku Zdravkom Rogićem i Francetom Arharom, vjerojatno biti potreban još jedan susret za konačno rješenje.

Slovenska televizija podsjeća da je za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora potrebno osigurati dvotrećinsku većinu koju je u uvjetima sadašnje političke krize u Sloveniji teško osigurati te da eventualni dogovor moraju potvrditi premijeri, odnosno vlade.

Europska unija sa zadnjih je nekoliko izjava svojih dužnosnika pokazala da "vrši pritisak na obje strane" kako bio se problem riješio, a Hrvatska postala članicom 1. srpnja, kako je i planirano, navodi Slovenska televizija dodajući da u Bruxellesu "ne mogu niti zamisliti" situaciju po kojoj Hrvatska 1. srpnja ne bi bila punopravna članica.

Iako je Europska komisija u srijedu je odbila komentirati rezultat sastanak Erjavec – Pusić, to bi se se moglo dogoditi u četvrtak na marginama susreta ministara vanjskih poslova, a moguće je da će se s ministrima dviju država sastati europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele, navela je Slovenska televizija u javljanju iz Bruxellesa nakon susreta šefova diplomacije Slovenije i Hrvatske o pitanju Ljubljanske banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close