Plaćene su da piju alkohol: Dnevno moraju kušati i do 60 uzoraka

Autor: Poslovni.hr , 23. srpanj 2016. u 10:49
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Obje žene kažu da su u Badelu završile spletom okolnosti, ali da danas posao ne bi mijenjale. Uz njih, ukupno je još četiri profesionalna degustatora u toj tvrtki.

Ovaj posao nalik je pečenju kolača. Imate sve sastojke i recept, no pravo je umijeće napraviti tortu takvom da bude jednaka okusom kad je pečete prvi i 101. put. Tako i mi imamo recepture za izradu pojedinih pića, a naš je zadatak da okus uvijek bude jednak, kako danas tako i za deset godina, započinje priču Vesna Jurak (50), dipl. ing. biotehnologije koja radi na razvoju novih proizvoda, a ujedno je degustator alkoholnih pića, odnosno senzorni analitičar. Taj posao radi već 21 godinu.

Njezina kolegica Mirela Krajnović (37) tehnologinja je u pripremi jakih alkoholnih pića i također degustatorica. Radi 11 godina. Obje žene kažu da su u Badelu završile spletom okolnosti, ali da danas posao ne bi mijenjale. Uz njih, ukupno je još četiri profesionalna degustatora u toj tvrtki.

– Željela sam raditi na razvoju lijekova za onkološke bolesti. Naravno, jedno je život, a drugo snovi. Nisam uspjela dobiti posao. Kad se ovdje otvorio natječaj javila sam se i prošla, a od tada do danas sam prošla sve aspekte proizvodnje, od pripravnice do direktorice razvoja – objasnila je Vesna.

Obje sugovornice 24 sata rade posao kojeg bi mnogi prije pripisali muškarcima, pa sečesto bore protiv predrasuda.

– Najčešće se šale na temu alkoholizma, primjerice: Vi pijete na poslu i plaćaju vam za to. Nedavno smo bile degustatorice na natjecanju pića u Siraću. U sobu nam je banuo muškarac viknuvši: Samo da vidim imate li crvene noseve. I naši dobavljači očekuju mušku ekipu pa se iznenade kad vide nas. Međutim, snalazimo se i svojim smo sposobnostima dokazale da smo ravnopravne, ako ne i bolje. Kod nas muški kolege uglavnom ostaju na vinu, pa se smijemo da su slabiji – kaže Vesna opisujući kako su natjecanja i degustacije zapravo naporne jer kroz dan moraju kušati i do 60 uzoraka, a optimalno je da ih bude 30.

Komentirajte prvi

New Report

Close