Plaće u državnim službama od 1. siječnja pet posto više

Autor: Mirela Klanac , 04. kolovoz 2006. u 06:30

Financijska agencija će za Vladu voditi sustav centraliziranog obračuna plaća unutar kojeg će se voditi obračun i svi ostali poslovi vezani za kontrolu rashoda za 240 tisuća zaposlenih u državnoj upravi

Uz povećanje osnovice za plaće od najmanje pet posto i uvođenje novih platnih razreda od iduće godine, Vlada će uvesti i novi sustav obračuna plaća, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici Vlade. Ubuduće će, naime, Financijska agencija (FINA) za Vladu voditi sustav centraliziranog obračuna plaća unutar kojeg će se voditi obračun i svi ostali poslovi vezani za kontrolu rashoda za 240 tisuća zaposlenih u državnoj upravi, odnosno onih koji plaće primaju putem državnog proračuna. Osim obračuna plaća, ona će za Vladu obavljati ostale poslove poput upravljanja kolektivnim ugovorima, simulacije rashoda i upravljanje zapošljavanja, a Vlada će na taj način dobivati i pravovremena upozorenja o probijanju proračuna određenih korisnika, kao i sve ostale informacije vezane uz kadrovski sustav. Vlada je jučer napokon, nakon široke javne rasprave, usvojila i prijedlog Strategije razvoja Hrvatske do 2013. godine koju je izradila državna tajnica Martina Dalić. U Strategiju su, kako je kazala, ugrađene i pojedine primjedbe socijalnih partnera. Sama Strategija, kako je već poznato, ima za cilj smanjenje razlika u dohotku hrvatskih građana i onih u Europskoj uniji. Tako bi sa sadašnjih 52 posto prosječnog dohotka Unije u 2013. godini Hrvatska trebala dosegnuti 75 posto prosječnog dohotka u EU. Za ostvarenje tog cilja predviđeno je djelovanje u deset strateških područja pri čemu bi kratkoročno na rast gospodarstva najviše trebali utjecati postupci privatizacije, restrukturiranja i jačanja poduzetničke klime.

To bi, uz ostale poteze, trebalo osigurati da gospodarski rast do 2010. bude na razini iznad pet posto, a nakon 2010. godine i iznad sedam posto. O samoj Strategiji bi se još trebalo raspravljati. Naime, Hrvatska udruga poslodavaca predložila je da se izrade detaljnije strategije za određena područja, a Martina Dalić načelno je prihvatila tu ideju. Izvještavajući Vladu o obračunu državnog proračuna za prvih šest mjeseci, u kojemu su prihodi rasli za 11 posto, ministar financija Ivan Šuker je napomenuo da je rast poreznih prihoda zabilježen i u srpnju. Primjerice, prihod od PDV-a, koji je u prvih šest mjeseci rastao po stopi od 11 posto, zabilježio je dodatan porast u odnosu na prošlu godinu. Ministar Šuker izvjestio je Vladu i o nacrtu fiskalnih projekcija za iduću godinu što će dodatno biti raspravljeno na Gospodarsko-socijalnom vijeću. Napomenuo je da je Vlada konzervativno procijenila rast gospodarstva za 2007. godinu po stopi od 4,5 posto.

Djelatnost leasinga parabankovna

U 20 aktivnih leasing društava klasično kreditiranje u ukupnom portfelju bilo je zastupljeno s gotovo 30 posto pa su leasing društva odobrila čak 650 milijuna eura kredita. Time je djelatnost leasinga, konstatiraju u Ministarstvu financija, postala parabankovna, a takva djelatnost dominantno se razvila nakon što je Hrvatska narodna banka nametnula različita ograničenja bankama. Takva vrsta poslovanja leasing društava ubuduće neće biti moguća budući da je Vlada jučerašnjim prijedlogom Zakona o leasingu predložila potpunu zabranu odobravanja kredita putem leasing društava.

U BiH 26,25 milijuna kuna

Iz državnog proračuna za 2006. godinu 26,25 milijuna kuna plasirat će se u Bosnu i Hercegovinu za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa. Programi su odabrani na temelju natječaja na koji je stiglo 646 ponuda, a tražena sredstva u tim programima iznosila su gotovo 156 milijuna kuna.

Izložba EXPO

Hrvatska će, čini se, ponovno sudjelovati na svjetskoj izložbi EXPO. Vlada je, naime, prihvatila poziv Narodne Republike Kine za sudjelovanje na EXPO-u koji će se 2010. godine održati u Šangaju.

Komentari (1)
Pogledajte sve

5% ovi nisu normalni a šta je sa rajom koja gladuje?![smiley7]

New Report

Close