Pivac u svega godinu dana vratio proizvodnju svinja na slavonske farme

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 09. prosinac 2017. u 10:22
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Proizvodnja je započela u prosincu prošle godine, a samo u prvih deset mjeseci ove godine u tov je stavljeno 76.090 komada prasaca.

Mesna industrija Pivac, sa svojim tvrtkama Vajdom iz Čakovca i PPK Karlovac, započela je veliki projekt revitalizacije svinjogojske proizvodnje u Hrvatskoj, posebice u Slavoniji, s ciljem da u kratkom roku dođu do proizvodnje od čak 200.000 tovljenika.

Grupacija Pivac započela je s proširenjem kooperacije proizvodnje svinja u prosincu prošle godine, a samo je u prvih deset mjeseci ove godine u tov stavljeno 76.090 komada prasaca, što je povećanje od 42.232 komada na 59 farmi u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj. U tom je razdoblju iz kooperacije zaklano 55.679 svinja, odnosno 25.405 više nego u isto vrijeme 2016.

Kako nam je potvrđeno iz MI Pivac, na tome ne planiraju stati nego pozivaju i sve druge proizvođače koji su spremni proizvoditi za njih da im se jave. Ambiciozni plan proširenja kooperantske proizvodnje bio je razlog da obiđemo nekolicinu kooperanta u Slavoniji. Svi kooperanti, koje smo posjetili, potvrdila su da im novi model kooperantskog odnosa ulijeva nadu da bi se svinjogojstvo u Slavoniji moglo obnoviti i ponovo vratiti na vrijeme kada su farme bile pune tovljenika, a uzgajivači bili zadovoljni cijenom. Naglašavaju kako su izuzetno zadovoljni s fer i partnerskim odnosom. 

 

Kovačić

Svakodnevno me kontaktiraju novi proizvođači koje žele raditi za nas.

 

Hrvatska još u deficitu
Stanko Kovačević, voditelj kooperacije svinja Slavonija unutar grupacije, na farmi u Gornjim Bogićevcima, gdje smo u jutarnjim satima stigli na istovar novih prasaca, objasnio je kako svojim kooperantima osiguravaju prasce i hranu za kompletan tov, koji prosječno traje nešto više od 100 dana, te im plaća ugovorenu fiksnu cijenu po kilogramu prirasta.  "Imamo od Okučana pa širom Slavonije sada već više od 20 kooperanata i više od 23.000 svinja u jednom turnusu i to se povećava svaki dan. Proizvođači se međusobno poznaju, razgovaraju pa me svakodnevno kontaktiraju novi koje žele proizvoditi za nas", kaže ovaj doktor veterinarskih znanosti koji poznaje gotovo svakog proizvođača u Slavoniji.

"Kroz nekoliko mjeseci ćemo doći do barem 25.000 komada u jednom turnusu, a s obzirom na to da se godišnje kod većine proizvođača može obaviti uzgoj od 3,2 do 3,3 turnusa radi se o brojci od 75.000 do 80.000 svinja iz Slavonije, koje će krenuti na preradu u sve tvornice MI Pivac", dodaje. Naglašava da je Hrvatska još uvijek u velikom deficitu u proizvodnji svinja, što oni žele promijeniti. "Ono što je najvažnije je da proizvođačima garantiramo cijenu usluge, koja nije podložna oscilacijama, te da proizvođači dobivaju prasce vrhunske danske genetike i hranu za njih.  Ljudi su zadovoljni jer su proteklih godina, osim velikih ulaganja u farme imali i problem s niskom otkupnom cijenom i drugim poremećajima na tržištu što je utjecalo da su počeli gasiti proizvodnje, a mnogi nisu mogli vraćati kredite, dodaje.

 

200 tisuća

tovljenika krajnji je proizvodni cilj

"Evo jutros su nam stigli prasci za novi turnus. U kamionu je više od 750 komada, a moja farma ima kapacitet od 1500 svinja što znači da godišnje imam proizvodnju od 4500 komada. Moja cijela obitelj se bavi ovom proizvodnjom još od djeda i oca, a zadnjih smo godina imali velike probleme i sami se snalazili na tržištu", kaže Igor Orešić iz Gornjih Bogićevaca. Farma je napravljena iz operativnog programa 2007., a u kooperaciji s MI Pivac sam od trećeg mjeseca i zadovoljan sam jer sada imamo sigurnog partnera koji nam osigurava nabavku najbolje genetike prasadi, hranu, dobivamo stručnu pomoć i dr. Ovo je najbolja stvar koja nam se mogla desiti jer više nismo prepušteni stihiji na tržištu nego sada znamo za koga i kako proizvodimo, dodaje mladi proizvođač. 

Radi cijela obitelj
Vjeruje da će mu novi model osigurati da se uskoro javi na neki od natječaja iz EU fondova kako bi podigao još jedan objekata od 800 do 1500 komada. Farma OPG-a Ivana Šilhana iz Trnjana kod Slavonskog Broda, napravljena je iz IPARD programa. Mladi vlasnik farme Ivan Šilhan kaže kako se njegovi svinjogojstvom bave od 1982. i kroz to vrijeme su puno puta htjeli odustati. U novu farmu su investirali 2,1 milijuna kuna, od čega su kroz IPARD povukli 800.000 kuna. Imaju 950 komada u uzgoju.

 

Papac

Moramo povećati proizvodnju, a to je moguće uz dugogodišnje ugovore.

"Na farmi radi otac i obitelj, a moj je plan da se uskoro vratim i nastavim proizvodnju", kaže Šilhan, koji očekuje da će povući i sredstva iz EU fondova za mlade poljoprivrednike.  Zadovoljstvo kooperantskim odnosom pokazuje i Tihomir Papac iz Piškorevaca čiji je OPG Tesa, s 3000 tovljenika jedna od većih proizvođača. Zatekli smo ga u poslu utovara tovljenika iz prvog turnusa kroz ovu kooperaciju. "Bavim se svinjogojstvom već 20 godina i stvarno mogu reći da smo imali puno problema sve ove godine. Mijenjali su se partneri, otkupljivači, raskidali smo ugovore, sami se borili s tržištem, a sad vjerujem da ćemo kroz ovaj model konačno moći solidno poslovati", kaže Papac. Njegova farma će godišnje za MI Pivac isporučivati do 10.000 tovljenika.

"Hrvatska mora povećati domaću proizvodnju, a to je moguće jedino uz dugogodišnje ugovore s organizatorima proizvodnje i stabilne uvjete", zaključuje Papac. S njim se slaže i Mario Stanković iz Kunišinaca kod Donjeg Miholjica koji ima kapacitet farme od 950 komada. "MI Pivac mi je platila za prvi turnus tovljenika u roku od nekoliko  dana nakon isporuke. Nekada sam s drugim otkupljivačima vodio rat da naplatimo svoje", kaže Stanković. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

***sad sam prvi put čuo da izgleda i Poljska ima kraj koji se zove Slavonija 🙂

Nemam informacija u Vajdi kako stoje stvari, ali bome je lijepo uredio okoliš tvornice.
Misko12 , pa napiši o čemu se radi ..zvuči zanimljivo.

Bravo!

svinjetina smrdi, postoje zdravije alternative

http://www.superfoodmagazine.com/articles/2016/05/8-of-the-best-instagram-accounts-for-vegetarian-foodies/

New Report

Close