Pitanje premijeru: Zašto se ugovor za Sisak potpisuje u Zagrebu?

Autor: Poslovni.hr , 27. prosinac 2012. u 11:48
Zoran Milanović (Foto: Patrik Maček/PIXSELL)

Sisački gradonačelnik je upitao premijera zbog čega se ugovor za projekt vrijedan 32,7 milijuna eura namijenjen isključivo građanima Siska mora potpisati u Zagrebu.

Sisački gradonačelnik Dinko Pinatarić u četvrtak je pismeno zahvalio na pomoći koju je Vlada RH pružila oko realizacije projekta pročistača otpadnih voda u Sisku, ali  je upitao premijera i zbog čega se ugovor za projekt vrijedan 32,7 milijuna eura namijenjen isključivo građanima Siska mora potpisati u Zagrebu, piše Večernji list.

Naime, riječ je o sisačkom projektu najvišeg europskog ranga čiju će gradnju 2013. započeti lokalne tvrtke, a koji sa 21,77 milijuna eura financira Europska unija iz fonda IPA i sa 11 milijuna eura Europska banka za obnovu i razvoj. Kao takav, projekt će omogućiti saniranje otpadnih voda koje teku u rijeke savskog sliva što će dovesti do veće kvalitete života u cijelom istočnom dijelu Hrvatske, ali i susjednim zemljama te budućim naraštajima osigurati pitku vodu. 'Projekt je namijenjen prvenstveno građanima Siska i smatramo da se potpisivanje ugovora o gradnji pročistača otpadnih voda mora organizirati u Sisku, a ne u Zagrebu. Potpisivanjem ugovora u Zagrebu hrvatskoj se javnosti, a što je još i važnije, građanima Siska, šalje potpuno kriva poruka kojom se u prvi plan, naime, stavlja centar političke moći, a ne lokalna sredina i interesi građana koji će projekt poput pročistača i baštiniti, ali i dobrim dijelom financirati njegovu gradnju. Teško nam je vjerovati da se gradovi i jedinice lokalne uprave opet stavljaju na margine političkih i gospodarskih zbivanja u državi' navodi u pismu gradonačelnik Pintarić.

U pismu Vladi RH Pintarić je izrazio žaljenje što nitko iz izvršne vlasti nije našao vremena posjetiti Sisak, ''grad koji se, unatoč teškim okolnostima, hrabro bori za svoje mjesto na gospodarskoj karti Hrvatske'' te još jednom apelirao na vladajuće da razmotre mogućnost potpisivanja ugovora o gradnji pročistača u Sisku, piše Večernji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close