Picula predstavlja nagrađeni projekt.

Autor: Saša Paparella , 01. ožujak 2018. u 21:59
Picula je potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta zadužen za otoke

“Štednja ne podrazumijeva oskudicu, već racionalno korištenje resursa”, tvrdi Picula.

Tonino Picula, hrvatske europarlamentarac i potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta zadužen za otoke, danas će u zagrebačkoj Kući Europe predstaviti priručnik Izazov: uštedi vodu – vodič za pametno upravljanje vodom.

Priručnik je rezultat međunarodnog projekta Water Saving Challenge koji je Picula pokrenuo lani u suradnji s Kraljevskim tehnološkim institutom u Stockholmu. Projekt obuhvaća osam otoka iz Grčke, Francuske, Irske i Hrvatske, među kojima su Vis i Lastovo. Tijekom jednogodišnjeg istraživanja, stručni timovi došli do spoznaje da si otočani mogu uštedjeti i četvrtinu vode koristeći određene tehnologije, ali i mijenjajući vlastite navike. 

"Usredotočili smo se na politiku smanjenja potražnje za vodom. Ovaj projekt izdvaja od ostalih to što je inicijativa za WaSaC došla od otočana, otočani su njegov glavni nositelj i otočka iskustva su njegov temelj. Projekt počiva na pitanju: kako otoci mogu pomoći kopnu?

Rješenja se fokusiraju na racionalno upravljanje vodom kroz primjenu tehnologije i politika s ciljem smanjenja potrošnje i utjecanja na ljudske navike, što ih čini dugoročnima i održivima.

WaSaC štednja ne podrazumijeva oskudicu, već racionalno korištenje resursa. Plastičan primjer je da, nakon konzumacije pola litre vode, za ispiranje WC-a koristimo 10 litara pitke vode", kaže Picula. Projekt je lani je dobio nagradu Greening the Islands.

Komentirajte prvi

New Report

Close