Pet interesenata za Jadransku banku

Za poslovanje je osigurano 50 milijuna kuna novog temeljnog kapitala/Hrvoje Jelavić/PIXSELL Za poslovanje je osigurano 50 milijuna kuna novog temeljnog kapitala/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Istekao rok za prijave.

Rok za iskazivanje interesa za kupnju 100% dionica Jadranske banke istekao je u srijedu. Kako neslužbeno doznajemo, na javni poziv Državne agencije za sanaciju banaka (DAB) odazvalo se pet potencijalnih kupaca.

Zasad nije poznato koja su sve imena u tom krugu, ali već danas trebalo bi se znati hoće li za svih pet interesenata biti omogućeno i dubinsko snimanje ili će se raditi uži izbor. Početak dubinskog snimanja predviđen je već od idućeg tjedna. Terminskim planom za taj je posao predviđeno do šest tjedana, a negdje potkraj travnja zainteresirani bi kupci trebali podastrijeti obvezujuće ponude. U domeni nagađanja je i pitanje jesu li ikakva utjecaja na ishod poziva na iskazivanje interesa imala uhićenja bivših menadžera banke, kao i je li to što su se ona dogodila upravo dan-dva prije isteka roka za prijave puki splet okolnosti.

Iako se istrage odnose na vrijeme prije sanacije i postupke kakvi su pridonijeli gubicima i potrebi sanacije, za ambijent prodaje bolje bi bilo bez njih.  Podsjetimo, u sklopu sanacije pokriveno je 742 milijuna kuna ukupno utvrđenih gubitaka (od čega 318 na teret bivših dioničara) a povrh toga banci je za poslovanje osigurano 50 mil. kuna 'novog' temeljnog kapitala. Budući da su tzv. loši krediti izdvojeni iz bilance banke (u tzv. društvo posebne namjene), u DAB-u računaju da bi za tako očišćenu banku realno bilo očekivati barem dva 'booka', što znači barem 100 mil. kuna. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!