‘Pesimisti u Vladi mogu ojačati samo jednu industriju, a to je farmaceutska’

Autor: Suzana Varošanec , 04. rujan 2013. u 12:44
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Na predstavljanju novih rezultata iz Izvješća o globalnoj konkurentnosti, Branko Grčić se osvrnuo i na kritike u pogledu optimizma u Vladi.

Hrvatska je zaustavila petogodišnji trend pada konkurentnosti, objavilo je Nacionalno vijeće za konkurentnost (NKV) kao partner Svjetskog gospodarskog foruma u Programu globalne konkurentnosti.

Najnoviji rezultati "Izvješća o globalnoj konkurentnosti 2013. – 2014." pokazuju da je Hrvatska u plusu za šest pozicija u odnosu na 2012. te je poboljšala svoju poziciju, došavši sa 81. na 75. mjesto između 148 zemalja svijeta. Predstavljajući Izvješće i zabilježeno lagano poboljšanje, Ivica Mudrinić, predsjednik NVK-a, istaknuo je sljedeće: "Uočen je pozitivan pomak Hrvatske, na ljestvici konkurentnosti u 2013. godini, što budi umjereni optimizam." Istovremeno, prema njegovim riječima, pozicija na toj ljestvici svakako nije zadovoljavajuća, posebice gleda li se iz perspektive da je uoči krize 2007. godine Hrvatska bila bitno bolje plasirana te da je tada ciljala ući u prvih 40.

"Reforme u Hrvatskoj se moraju nastaviti provoditi i biti još dinamičnije i dublje. Promjene se moraju događati na području reforme tržišta rada, makroekonomskog okruženja, jačeg poticanja stranih ulaganja, obrazovanja, a inovacije i nove tehnologije trebaju postati prioriteti kako državne tako i poslovne politike. Samo se spremnošću da se povuku radikalni potezi možemo vratiti na pozicije gdje smo bili i pokušati biti konkurentniji od zemalja u okruženju", rekao je Mudrinić, procjenjujući da će i sljedeća ljestvica pokazatelja hrvatske konkurentnosti – Doing Business Svjetske banke koja se očekuje u listopadu, donijeti za Hrvatsku bolji rezultat zahvaljujući potezima Milanovićeve vlade.

Iz okvirnog izlaganja potpredsjednika Vlade, Branka Grčića, svakako valja izdvojiti najavu predstojećeg procesa ključnih strukturnih reformi koje će donijeti učinak na rashodovnoj strani. "Bez reformi nema mogućnosti da se uspori rast javnog duga, a reforme koje će provesti vlada pridonijet će da rezultati u izvješćima o konkurentnosti za Hrvatsku u 2014. i 2015. budu još bolji", rekao je Grčić. Osvrnuo se i na kritike u pogledu optimizma u Vladi rekavši sljedeće: "Pesimisti u Vladi ne trebaju jer oni mogu ojačati samo jednu industriju, a to je farmaceutska. Hrvatska definitivno treba optimizam i manje antidepresiva".

I po mišljenju ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka Hrvatska će do kraja mandata Vlade bilježiti sve bolje rezultate po pitanju konkurentnosti, a samo je pitanje za koliko će mjesta na ljestvici napredovati. U nekim pokazateljima kao što je tržište roba, Vrdoljak očekuje da će pomoć doći zahvaljujući činjenici da je Hrvatska postala članica EU. Drugim riječima, u tom pogledu Hrvatska će postojati sve manje zatvoreno tržište, kao što je to dosad bila uglavnom zbog hrvatske industrije koja je bila zatvorena, ali i izvoznika koji tu nisu našli svoj interes. "Što se tržišta rada tiče ne smijemo žmiriti na 140. poziciju, to je posao koji Vlada mora preuzeti na sebe".

Četiri su područja u kojima leže konkurentski izazovi Hrvatske u međunarodnom okruženju: javna uprava i institucije, povećanje efikasnosti tržišta rada, daljnje unaprijeđenje poslovne sofisticiranosti klastera te inovativnosti koja je imperativ bez kojeg nema daljnje konkurentnosti. Naime, stupanj ulaganja u istraživanje i razvoj ispod svih je razina u usporedbi s EU i razvijenim zemljama te iznosi svega 0,72 posto BDP-a, dok je EU postavila letvicu da njezine članice trebaju prosječno ulagati 3 posto.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ništa od realnog optimizma .
Optimisti u vladi su jedino oni koji snifaju koku.
Imamo čak 572 razna poreza i imamo najveće poreze na svijetu .
Ova vlada samo razmišlja kako naplatiti što više poreza i time su uništili gospodarstvo .
Meni je svejedno kako se ti porezi zovu .
Nema investicija ni domaćih a ni stranih .
Oni rjetki koji investiraju u Hrvatsku osuđeni su na propast.
Pogledajte koliko ima blokiranih tvrtki , obrta i građana .
Svi pokazatelji su u padu .
Što bi vladajući rekli :negativan rast

New Report

Close