“Pekarna Ivanec je uništena rizičnim posudbama”

Autor: Poslovni.hr , 03. lipanj 2013. u 12:01
Anica i Kristijan Igrec dolaze na sudsku raspravu na Opcinskom sudu u slucaju propasti pekarne Ivanec. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Osim ovog ne znam za niti jedan drugi slučaj da bi pekara otišla u stečaj – komentirao je sindikalist Dragutin Varga propast Pekarne.

Tijekom 2005. godine, Pekarna Ivanec odobrila je Anici Igrec 27 kratkoročnih pozajmica koje su ugrožavale poslovanje prezadužene Pekarne – svjedočila je stalna sudska vještakinja Vlasta Santo Olđa u srijedu na varaždinskom Županijskom sudu gdje je nastavljeno suđenje Anici i Kristijanu Igrecu, piše agencija VLM.  

Sudi im se zbog više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti u pet trgovačkih društava u kojima su bili odgovorne osobe. Majku Anicu tereti se da je kao direktorica propalih Pekarni Ivanec, zajedno sa sinom Kristijanom kao prokuristom,  preko četiri različite tvrtke – Kruhek, Apartmansko naselje Lavande, Interijeri Igrec, Averatec – isplaćivala pozajmice koje nisu u cijelosti vratili, nego su završavale u njihovim džepovima. 

Prema optužnici, ilegalno su si na taj način priskrbili milijun kuna. Vještakinja je u srijedu ustrdila kako za takve pozajmice nije bilo nikakvog ekonomskog opravdanja, naprotiv.

– Plasman pozajmica ugrožavao je likvidnost društva, a sa financijskog aspekta kamata od četiri ili šest posto godišnje za Pekarnu Ivanec nije bila stimulativna jer je izvore sredstava društvo plaćalo više – svjedočila je vještakinja.

Dodala je kako je Pekarna bila prezadužena te kako se to vidi iz podataka o dugovanjima koja pokazuju da su dugovanja Pekarne bila veća za preko milijun kuna. 

Nedugo nakon “ekonomski neracionalnih pozajmica”, točnije u prosincu 2007. godine Pekarna Ivanec završila je u stečaju.

– Osim ovog ne znam za niti jedan drugi slučaj da bi pekara otišla u stečaj. Ta pekari su danas najbogatiji ljudi u Hrvatskoj – komentirao je Dragutin Varga iz Regionalnog industrijskog sindikata slučaj Pekarne Ivanec.

– Ovu pekaru uništili su vlasnici koji su iz nje izvlačili novac, a nažalost to nije jedina tvrtka u Hrvatskoj u kojoj su se vlasnici tako ponašali – izjavio je Varga i podsjetio kako je u tom nekada uspješnom društvu bilo zaposleno stotinjak radnika.
Što se pak Igrecovih tiče, Županijsko državno odvjetništvo sumnja da su osim sa pozajmicama “muljali” i sa drugim stvarima, primjerice da su davali poslovni prostor u zakup bez plaćanja svih računa, čime je nastala šteta od oko pola milijuna kuna. Suđenje se nastavlja 24. rujna.

Komentirajte prvi

New Report

Close