Peglajući kartice u 7 godina izvukli 6,8 milijuna eura: Todorićeva kćer potrošila više od 2 milijuna

Autor: Renata Rašović/VL , 01. srpanj 2019. u 12:51
Foto: Pixsell / Getty Images

Prema nalazu neovisnog vještaka iz KPMG-a, obitelj Todorić je novcem kompanije podmirivala osobne troškove.

Nalaz forenzičkog financijskog vještačenja koji je, prema nalogu Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, izradila poljska podružnica tvrtke KPMG, podupire sve ključne teze optužbe u predmetu protiv Todorića i ostalih, odnosno inkriminacije teške više od milijardu kuna.

Središnja točka istrage odnosi se na lažiranje financijskih bilanci Agrokora od 2006. do 2015. godine i neosnovanu isplatu dividende Ivici Todoriću i njegovoj nizozemskoj tvrtki Adria Group Holding BV. A izrađeno vještačenje je posve jasno – Agrokor je, zapravo, kroz cijeli taj period poslovao s gubicima, tako da nije bilo mjesta za isplatu dividende vlasniku, a radi se o ukupno 710 milijuna kuna, navodi Jutarnji list.

Jedan od zanimljivijih dijelova vještačenja, koje je izradio bivši voditelj tvrtke KPMG-a u Hrvatskoj i BiH Ismet Kamal, odnosi se na poslovanje Agrokorove tvrtke kćeri u Švicarskoj, Agrokor AG u Zugu, ili na odnose Ivice Todorića i obitelji s tom tvrtkom. Agrokor AG bila je tvrtka za centraliziranu nabavu cjelokupne Agrokor Grupe i to radi ostvarivanja boljih uvjeta prilikom kupnje roba, ali i zbog mogućnosti korištenja povoljnijih kreditnih linija koje su nudile švicarske banke.

Todorić, ali i članovi njegove obitelji to su naveliko koristili i djelomično raspolagali sredstvima kao da su njihova osobna. Kako je utvrdio vještak, činili su to na tri načina – podizanjem gotovine s računa Agrokora AG, plaćanjem privatnih troškova kreditnim karticama tvrtke te podmirivanjem privatnih troškova s računa švicarske tvrtke, koji su djelomično zavedeni kao troškovi reprezentacije. Od 2009. do 2016. Ivica Todorić je s računa Agrokora AG u gotovini preuzeo 9,2 milijuna švicarskih franaka (55,6 milijuna kuna).

Čak 8,8 milijuna franaka bili su troškovi po kreditnim karticama koje su koristili članovi obitelji, a koje je podmirio Agrokor AG. Tu je i 2,8 milijuna franaka drugih privatnih troškova obitelji Todorić, koje je podmirio Agrokor AG knjižeći ih kao potraživanje prema hrvatskom Agrokoru.

Od svih članova obitelji službenim karticama švicarske tvrtke najviše je potrošila Iva Balent, 2.304.832 eura, a najmanje sam 'Gazda' Ivica Todorić, tek 215.213 eura. Supruga Vesna je rastrošnija od glave obitelji: potrošila je 1,227.375 eura, a sinovi Ante i Ivan zajedno su 'spržili' više od tri milijuna eura. Novcem tvrtke uredili su Kulmerove dvore dizajnerskim namještajem, trošili milijune na letove privatnim avionom, ljetovanja i dizajnersku odjeću. 

Komentirajte prvi

New Report

Close