PBZ kreće u prodaju rizičnih potraživanja u Agrokoru

Autor: Jadranka Dozan, Suzana Varošanec , 26. listopad 2017. u 14:18
Marica Vidaković, članica privremenog Vjerovničkog vrijeća/Marko Lukunić/PIXSELL

Jučer novi sastanak, oko 900 mil. kn neplaćeni granični dug Konzuma.

Uoči današnjeg sastanka dobavljača s izvanrednom upravom Agrokora, u Krašu je održan sastanak dobavljača na kojem su, među ostalim, izneseni ažurirani podaci o dosadašnjim isplatama starih dugova.

Kako doznajemo, dosad je plaćeno ukupno 1,4 milijarde kuna starog duga dobavljačima (još toliko je otprilike ostalo za platiti) te oko 40 posto takozvanog graničnog (koji nije bio dospio na dan otvaranja postupka). Također, 28 posto graničnog duga trebalo bi biti isplaćeno odmah svim dobavljačima, a većinom su to dobavljači Konzuma (oko 85%). Oko 900 milijuna kuna iznosi neplaćeni granični dug Konzuma za koje se tek treba dogovoriti anuitete, a isplata tog duga pod paskom je Alix Partnersa.

Na današnjem sastanku izvanredna uprava, odnosno savjetnici iz Alixa, iznijet će prezentaciju iz koje će biti vidljivi priljevi i odljevi sredstava.

Prema našim saznanjima, financijske mjenice ići će u kategoriju financijskih potraživanja, zajedno s onima financijskih institucija. Na sastanku se čuo i zanimljiv podatak da je PBZ odlučila prodati rizična potraživanja prema Agrokoru, za što je prethodno zatražila i suglasnost HNB-a. Neslužbeno se tvrdi i da postoje očekivanja da središnja banka u komunikaciji s bankama u vezi s prodajama potraživanja ubuduće upućuje banke da u tom slučaju prvo kontaktiraju dobavljače.  Tvrdi se i da je prvi nacrt nagodbe u završnoj fazi, kao i da su u utorak nakratko 'procurili' podaci o iznosu tražbina, zbog čega su navodno intervenirali članovi vjerovničkog vijeća. 

Komentirajte prvi

New Report

Close