Pada tempo građevinskih aktivnosti u EU

Autor: Jadranka Dozan , 19. veljača 2019. u 22:00
Slovenija je u prosincu imala najveći minus, od 12,4%/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Rast je u prosjeku u cijeloj 2018. bio 2%, no u Hrvatskoj će zbog ‘tanje baze’ biti veći.

Najnoviji podaci o građevinskoj aktivnosti u EU uklapaju se u širu sliku ekonomskog usporavanja i rastućih neizvjesnosti.

Prema Eurostatu, u prosincu je u članicama Unije obujam građevinskih radova pao 0,9 posto u odnosu na studeni (sezonski i kalendarski prilagođeno), dok se na godišnjoj razini usporavanje očitovalo u rastu od samo 0,5 posto, što je znatno skromniji godišnji rast nego u prethodna tri mjeseca s ostvarenih 3,5 te 2,4 i 2 posto rasta. U prosjeku je rast u cijeloj 2018. bio dva posto.

Za Hrvatsku još nisu dostupni podaci za prosinac, no izvjesno je da će rast u nas biti znatno veći, dijelom i zbog prethodno sporijeg oporavka tj. "tanje baze".

Tako je u studenome godišnja stopa ubrzala na 6,9 posto (s 5,6% u listopadu), a u prvih 11 mjeseci obujam građevinskih radova bio je 5% veći nego godinu prije, i to kao posljedica 11-postotnog rasta broja odrađenih sati na gradilištima u izgradnji zgrada, uz istodoban pad kod ostalih građevina (3,1%). 

Među članicama EU u prosincu je građevinska aktivnost u odnosu studeni najviše pala u Sloveniji (čak -12,4%), ali je u međugodišnjim usporedbama vrijednost radova u 2018. u Sloveniji porasla za gotovo 20%, i to nakon dvoznamenkastog rasta i godinu prije.

Komentirajte prvi

New Report

Close