Pad HT-ove mreže izazvao kolaps, stali bankomati i taksisti

Autor: Tanja Ivančić Belošević/VL , 22. rujan 2015. u 22:00
Problema je bilo i s POS uređajima koji nisu mogli provoditi transakcije/PIXSELL

Molim vas oslobodite linije za pozive pacijenata kojima je potrebna pomoć, bila je poruka iz hitne službe upućena preko radija.

Nisam u trgovini mogla plati namirnice karticom jer im se POS uređaj nije mogao spojiti na internet, a nisam mogla ni do gotovine jer ni bankomat nije radio – Maja Lesinger iz Preloga.

U kafićima konobari nisu mogli izdavati račune jer se nisu mogli spojiti na "fiskalnu blagajnu". "Pola dana izgubio sam na pokušaje da stupim u kontakt s ljudima koji su mi trebali, a bojim se da će mi neki poslovi i propasti, kaže fotograf Milivoj Kuhar iz Čakovca, koji jučer nije uspio obaviti ni isplanirane poslove oko sređivanja papira u Međimurskoj županiji jer je i njima sustav pao. U nevladinoj udruzi ACT u Čakovcu vladala je u prijepodnevnim satima pomutnja jer nisu mogli slati mailove, a ni koristiti mobitele i fiksne telefone za uspostavu poziva. Usto trebali su s Poreznom upravom riješiti nešto hitno, no i oni su imali smetnje, a u Hrvatskoj pošti istovremeno nisu mogli slati pošiljke!

"Za privatne korisnike koji nisu mogli surfati ili nekoga dobiti na mobitel to je bilo frustrirajuće, ali za tvrtke i nas udruge kojima je internet nužan za svakodnevni rad, ovo je bila užasna situacija, potpuni kolaps!", kaže Sebastijan Brumec. Građani diljem Hrvatske žalili su se na probleme s bankomatima, u poslovnicama banaka nisu se mogle obaviti transakcije, čekalo se u trgovinama, burza je dio jutra bila u prekidu, neki taksi prijevoznici, poput zagrebačkog Camea nisu mogli poslovati. Dr. Miho Sučić, voditelj prijamno-dojavne jedinice splitske Medicinske pomoći morao je u utorak posredstvom Radio Splita zamoliti građane da ne nazivaju broj mobitela kojega su objavili da bi pitali zašto broj 194 nije u funkciji.

"Molim vas oslobodite linije za pozive pacijenata kojima je potrebna pomoć", rekao je dr. Sučić objašnjavajući kako je kvar nastao u HT-comu. Inače, sa splitskog područja nije se mogao dobiti ni 112 pa su građane posredstvom lokalnih medija uputili da je broj za hitne slučajeve dostupan sa zagrebačkim predbrojem 01112. "Nemam goriva ni gotovine. Crpka ne može primiti karticu, bankomati ne rade. Kako ću odvesti dijete u školu?", ispričala nam se jedna Splićanka kada smo je pitali ima li poteškoća zbog kvara.

Inače, jučer u ranim jutarnjim satima došlo je do poteškoća u korištenju telekomunikacijskih usluga Hrvatskog Telekoma. Za vrijeme trajanja poteškoća ni u jednom trenutku nije bilo potpunog prekida telekomunikacijskih usluga. Uzroci će biti poznati nakon detaljne analize stručnjaka HT-a i partnera. Stručnjaci HT-a i Ericssona odmah su pristupili otklanjanju poteškoća. Za hitnu službu 112 preusmjeravanjem je osigurana nesmetana dostupnost. 

Utjecaj na biznis

Odgodio poslove i sastanke

Poduzetnik Ivan Abramović iz Slavonskog Broda jučerašnji bi dan najradije zaboravio. Vlasnik tvrtke za izradu, promociju i dizajn internetskih stranica već u nedjelju navečer osjetio je da je internetski promet zagušen i da mu telekomunikacijske usluge ne funkcioniraju kako treba, pa je prekinuo posao. Tek sutradan uslijedio je kolaps. "Trebao sam podići internetsku stranicu lokalnog časopisa i završiti dizajniranje stranica za nekoliko tvrtki. S klijentima nisam mogao kontaktirati ni putem maila ni mobitela ni fiksnog telefona, morao sam odgoditi mnogo poslova i sastanaka. Kao da sam se vratio u kameno doba", govori Abramović. A upravo kada su se poslije podne internet i telefon normalizirali, u njegovu je dijelu grada nestalo struje. Abramović kaže da u njegovu poslu tih nekoliko sati izolacije predstavlja štetu kao da je riječ o nekoliko dana. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Nezamislivu katastrofu gospodarstvu napravio je blokirajući granicu na Bajakovu gdje kamioni s hranom stoje po 4-5 dana u koloni od 20 km.

Uopće se nebi iznenadio da su srpski Vučićevi hakeri blokirali telefone , internet , banke , trgovine , cjelo gospodastvo , javne službe , burzu…ukratko , cjela Hrvatska je bila 10 sati vračena u prošlo stoljeće.

Ako je ovo točno što si napisao, to je katastrofa za naše tajne službe.

Koliko znam njih je organizirao Karamarko.

Onda treba gospodina pitati što je radio da nas Srbi mogu blokirati u jednom danu?

Sve mi se čini da će ova Milanovićeva SDP+HNS Kukuriku Vlada uspjeti uništiti i Turizam.
Milanović se bezobrazno svađa i vređa nediplomatski građane susjednih zemalja Slovenije,Mađarske,Srbije i Austrije.

Rasistički vic na kojeg je Milanović mislio:
http://direktno.hr/en/2014/direkt/25639/Evo-na-koji-je-rasisti%C4%8Dki-vic-Milanovi%C4%87-mislio-a-Srbijanac-Vu%C4%8Di%C4%87-ga-ne-zna.htm

Nezamislivu katastrofu gospodarstvu napravio je blokirajući granicu na Bajakovu gdje kamioni s hranom stoje po 4-5 dana u koloni od 20 km.

Uopće se nebi iznenadio da su srpski Vučićevi hakeri blokirali telefone , internet , banke , trgovine , cjelo gospodastvo , javne službe , burzu…ukratko , cjela Hrvatska je bila 10 sati vračena u prošlo stoljeće.

New Report

Close