‘Ovogodišnja državna matura bit će provedena u najboljem redu’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. ožujak 2013. u 17:16
Željko Jovanović / Photo: Daniel Kasap/PIXSELL

Jovanović je ponovio je da je u Nacionalnom centaru za vanjsko vrednovanje obrazovanja stručnim nadzorom utvrđen čitav niz propusta.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao je danas da Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), unatoč utvrđenim nepravilnostima, normalno funkcionira te vjeruje da će i ovogodišnja državna matura biti provedena u najboljem redu. Odgovarajući na novinarska pitanja nakon dodjele Državne nagrade Faust Vrančić, Jovanović je ponovio je da je u tom centru stručnim nadzorom utvrđen čitav niz propusta. Ako se utvrdi da je njima bilo ugroženo poslovanje, ministar će, u skladu sa svojim ovlastima, pokrenuti postupak razrješenja ravnatelja NCVVO-a Gorana Sirovatke.

Utvrđene nepravilnosti odnose se na način rada, poštivanje pravnih akata, financijsko poslovanje i javnu nabavu zbog čega će se zatražiti dodatni nadzor ministarstava financija i gospodarstva, rekao je Jovanović. Ponovio je i kako je Upravno vijeće NCVVO-a dužno ravnatelju Sirovatki dati mogućnost da se očituje o uočenim nepravilnostima te da taj postupak upravo traje. Nakon Sirovatkina očitovanja, Vijeće će donijeti odluku o eventualnom razrješenju, a nakon toga bi novi ravnatelj vrlo brzo bio izabran javnim natječajem, rekao je Jovanović te poručio kako ni jedan posao koji radi NCVVO radi toga neće biti doveden u pitanje.

Osvrnuvši se na pisanje pojedinih medija, poručio je kako nađene nepravilnosti nemaju nikakve veze s prošlogodišnjom maturom, a ne postoji niti zamjena koja čeka da Sirovatka bude razriješen. Novinare je zanimalo i hoće li novi sportski inspektori provoditi nadzor dječjih sportskih klubova, na što je ministar odgovorio kako će posebna pozornost biti posvećena kvaliteti zdravstvenih pregleda sportaša u klubovima, a posebno djece. "Upravo će to biti jedna od prvih naših aktivnosti. Sportski inspektori obići će cijelu Hrvatsku i provjeriti na koji se način provodi briga o zdravstvenom stanju sportaša", rekao je Jovanović koji je, kaže, imao priliku vidjeti da se to ne provodi na kvalitetan način i da to često ne rade liječnici ovlašteni za preglede sportaša.

Komentirajte prvi

New Report

Close