Ovo je lani bila jedna od gospodarski najbrže rastućih županija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. veljača 2013. u 15:40
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Gospodarstvo je osnova razvoja i dužnost je i odgovornost Županije i njenih općina i gradova da stvaraju povoljno okruženje za razvoj gospodarstva.

Zagrebačka županija u nastupajućim godinama bit će i sama nositelj, investitor i suinvestitor mnogih razvojnih projekata koji su od značaja ne samo za Županiju već i za regiju, među kojima su izgradnja sustava vodoopskrbe i odvodnje te gospodarenje otpadom, istaknuo je župan Stjepan Kožić na današnjem 11. susretu gospodarstvenika Zagrebačke županije.

Gospodarstvo je osnova razvoja i dužnost je i odgovornost Županije i njenih općina i gradova da stvaraju povoljno okruženje za razvoj gospodarstva.

Kožić je istaknuo kako će skori ulazak Hrvatske u EU biti poticaj daljnjem političkom i gospodarskom razvoju zemlje.

Članstvo u EU dat će određena prava i mogućnosti koje možemo i ne moramo iskoristiti, što će ovisiti o našoj pripremljenosti, znanju i sposobnosti, kazao je Kožić naglasivši važnost pripreme za uspješno korištenje sredstava iz EU fondova.

Ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb Sandra Švaljek kazala je kako je 2012. bila teška godina, a negativan doprinos gospodarskoj aktivnosti imali su prije svega osobna potrošnja i niska razina investicija.

Što se tiče ekonomske projekcije za 2012. Švaljek je navela pad BDP-a od 1,9 posto, dok projekcije za 2013. pokazuju pad BDP-a od 0,2 posto, a u 2014. rast od 1,5 posto.

U fokusu ekonomske politike u 2012. bilo je rješavanje problema neplaćanja i općenito slabe financijske discipline, promocija ulaganja, mjere na tržištu rada, porezna politika, privatizacija trgovačkih društava u državnom vlasništvu, dok područja koja gotovo nisu dotaknuta su teritorijalni preustroj i daljnja fiskalna decentralizacija, reforma javne uprave i reforma zdravstvenog sustava, navela je.

Od dobrih vijesti za buduće razdoblje izdvojila je pristupanje EU, dobra očekivanja od turizma, daljnju privatizaciju trgovačkih društava u državnom vlasništvu te pojačani interes stranih investitora.

Lošim vijestima smatra nepovoljne uvjete poslovanja poduzetnika, daljnji pad pouzdanja potrošača i poduzetnika te pogoršanje kreditnog rejtinga.

No, poručila je kako vjeruje da će poduzetnici uspjeti gospodarstvo izvesti na put oporavka.

Župan Kožić istaknuo je kako je Zagrebačka županija 2012. godine bila jedna od gospodarski najbrže rastućih hrvatskih županija te da je u ovim vremenima gospodarske krize gospodarstvo u toj županiji ostalo među najstabilnijima.

U prvih devet mjeseci prošle godine poduzetnici Zagrebačke županije ostvarili su bruto dobit od 780 milijuna kuna, što je rast od osam posto prema istom razdoblju godine prije.

Komentirajte prvi

New Report

Close