Ovako tajnovit gard ne pamtimo od doba masovne privatizacije

Autor: Marija Brnić , 30. siječanj 2019. u 08:12
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Imena ponuđača za Uljanik taje, otkrili tek trošak od 800 mil. eura.

Oko 800 milijuna eura težak je program restrukturiranja Uljanika, obznanio je jučer ministar gospodarstva Darko Horvat, međutim osnovne podatke o broju zaprimljenih ponuda za potencijalno partnerstvo u tako vrijednom procesu, pa onda niti imena koja su ih dostavila, Horvat još uvijek čuva od javnosti. Ministar Horvat pravda to složenošću programa i potrebom Uprave da ponudama posveti nešto više vremena kako bi ih kvalitetno proanalizirali.

Zauzimanje takvog garda ne pamti se ni u danima masovne privatizacije kada se državni aparat prozivalo za sumnjive i namještene procese, a ni za prethodne uprave pulskog brodogradilišta koja je bila žestoko kritizirana zbog programa restrukturiranja takav tehnički propust nije se dogodio. Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić poziva se i na odgovornost prema investitorima i činjenicu da su sudionici dubinskog snimanja potpisali izjave o tajnosti podataka, te da neki možda ne žele da se objave njihova imena.

Modaliteti za 'smirivanje'

Budući da su dva investitora, Brodosplit i njegov partner Fincantieri i Pomorski institut iz Splita, sami javno obznanili da su predali ponude, otvara se logično pitanje zbog čega se i dalje taji čak i broj predanih ponuda. Nezadovoljni takvim ponašanjem državnog i kompanijskog vrha bili su i radnici koje je, kako je nakon sastanka u Ministarstvu kazao predsjednik SSSH Mladen Novosel, predsjednik Uprave uvjerio da ima spremnog partnera. Donekle ih je umirila najava da, dok se čeka da se rasvijetli tko je sve predao ponudu i koje od njih su vrijedne daljnjih pregovora, kako se razmatra modalitete da prijelazno razdoblje, kao i za moguću isplatu dvije plaće, s tim da ministar Horvat sada ostavlja otvorenim mogućnosti da se isplate možda i potpune iznose plaća, premda su sve zakonski moguće isplate uz sudjelovanje države, uključujući i one za minimalne plaće, iscrpljene.

Informacija o procijenjenoj vrijednosti restrukturiranja, za koju i sam ministar kaže da je to brojka s kojom se barata u ovom trenutku, odgovara i dokumentu koji je iscurio do novinara o konceptu Uljanika za restrukturiranje koji je izradila Uprava, a koji predviđa dokapitalizaciju i djelomični reprogram i otpis potraživanja. Međutim, za razliku od onoga što se čuje od ministra Horvata, da je 800 milijuna eura ukupan trošak restrukturiranja kojega u jednakom iznosu moraju pokriti država i privatni partner, dakle svaki po 400 milijuna, iz dostupnih podataka vidljivo je da je u toj kalkulaciji 683 milijuna eura iznos kojim je država izložena po jamstvima i kamatama na ta jamstva, te dug po kreditima i avansnim garancijama HBOR-a.

Fifti-fifti

Preostali dio odnosi se na ostale obveze Uljanika, a najveće učešće ima dug prema dobavljačima koji je na razini od 64 milijuna eura. Trošak slobodnih kapaciteta i ulaganja u nove tehnologije, te sudskih sporova i ostale obveze ukupno iznose 83 milijuna eura. Ministar Horvat na novinarska pitanja jučer nije mijenjao stav oko ukupnog iznosa i njegove podjele na dva jednaka dijela između države i budućeg partnera.

 

683 milijuna

eura teška je izloženost države 
po jamstvima i kamatama

“To je minimum participacije koju partner mora osigurati da bi se u korespondenciji s Europskom komisijom došlo do zadovoljavajuće ocjene”, kazao je Horvat i dodao da potencijalni partner može ponuditi i više od 50 posto. Na upit vidi li u situaciji u kojoj se nalaze ova hrvatska brodogradilišta ozbiljnog ulagača koji je spreman ponuditi najmanje 400 milijuna eura, Horvat je zamolio da se pričeka još nekoliko dana i da Upravi vremena da prouči ponude, pojasni nedoumice i pripremi analizu na osnovu koje će Uprava, Nadzorni odbor i Skupština donijeti odluke. Za nekoliko dana ponovno je obećao da će sa svim podacima izaći pred javnost.

U neslužbenim razgovorima iz Ministarstva gospodarstva kažu da ovaj put procese restrukturiranja ne vodi država, kao prije šest godina, nego Uprava Uljanika. No, upravo je zbog činjenice da je jedan pokušaj izrade programa za Uljanik neslavno propao razlog više da se takve greške u koracima ovaj put ne ponavljaju, a kamoli da se čine još i krupnije.

Komentari (9)
Pogledajte sve

Da imaju nešto dobro za reci, bez brige, rekli bi i to ponovili više puta.

dali će izbaciti podatke kako su došli do 6 milijardi gubitaka.. to bi bilo zanimljivo vidjeti…

kao i listu dobavljača da vidimo preko koga su se izvlačile te silne milijarde, jer čisto sumljam da je Uljanik direktno kupovao čelik, opremu, boje, i sav ostali potrošni materijal od tvornice.. da vidimo u kakvoj su vezi ti dobavljači sa upravom i ekipom koja sve to kao rješava???

Ili će tek stići u zaustavnom vremenu

Ako sam ja dobro razumio problem nije u "financijskim podacima" koji će ionako morati biti objavljeni kad i ako bude prihvaćena ponuda već u elementarnim informacija kao što su broj ponuda i tko. Da to ugrožava NDI onda bi se Debeljak iskakivanjem iz zavjeta šutnje već diskvalificirao iz postupka? Financijski uvjeti se dakle mogu još peglati u pregovorima, ali podatak o broju pristiglih ponuda, kao i ponuđačima bi trebao biti konačan. Ovakva demonstracija transparentnosti na to stavlja pitanje…

Moguće.. moguće da i imamo različito viđenje. Naime imam feeling da ovdje u stvarnosti nije uopće pitanje tko je dao ponudu i koliko je ponuda stiglo.. već se pokušava doći do podataka iza. Pa već prvi dan smo saznali da su 4 ponude stigle. Debeljak+FC, Scenic, PIS, Njemci..

Zapravo se jedino ispipava pitanje jesu li uopće stigle ponude od Smart grupe i Končara te onih famoznih Kineza..

New Report

Close