Otvoren Sajam stipendija i visokog obrazovanja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. listopad 2014. u 12:22
Arhivska fotografija: Goran Kovačić / Pixsell

Jubilarni, deseti Sajam stipendija i visokog obrazovanja održava se danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Jubilarni, deseti Sajam stipendija i visokog obrazovanja održava se danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, s rekordnih 66 izlagača iz 16 zemalja, koji će tijekom cijeloga dana hrvatskim studentima predstavljati svoje studijske programe, programe stipendiranja, standardizirane ispite za studij u inozemstvu i tečajeve stranih jezika, a u fokusu je Francuska, ovogodišnja zemlja partner.

Slavimo deset izuzetno uspješnih godina sajma koji postiže sve impresivnije rezultate, dosad je imao više od 70 tisuća posjetitelja, online i više od sto tisuća, a ove godine očekujemo njih više od deset tisuća u Zagrebu i Rijeci, rekao je Ninoslav Šćukanec, izvršni direktor Instituta za razvoj i obrazovanje, organizatora sajma.

Podsjetio je da je u proteklih deset godina izlagalo više od 400 institucija iz Hrvatske i inozemstva, u organizaciji se surađivalo s tristotinjak partnera, a procjenjuje se da je na sajmu bilo dostupno više od 60 tisuća različitih stipendija i drugih oblika financijskih potpora.

Kako sajam svake godine raste po broju posjetitelja i izlagača, postao je jedan od najprepoznatljivijih događaja s područja visokog školstva u Hrvatskoj i jedan od najvažnijih u regiji južne i jugoistočne Europe, istaknuo je Šćukanec.

Nakon Velike Britanije, SAD-a i Kanade, ove godine zemlja partner sajma je Francuska, koja se sa skoro 280 tisuća inozemnih studenata godišnje ubraja među prve četiri najpopularnije svjetske destinacije za studiranje, uz SAD, Veliku Britaniju i Australiju.

Francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michele Boccoz naglasila je da je Francuska atraktivna i prepoznatljiva za studiranje i zato što je ono pristupačno, s obzirom na to da se za visoko obrazovanje u toj zemlji izdvaja 1,4 posto BDP-a i država izravno preuzima velik dio realnih troškova studiranja svakog studenta, čime su omogućene niske naknade studiranja.

Mnogi u Francusku dolaze učiti jezik, ali i upoznati bogatu kulturnu baštinu, a nadam se da će sve više hrvatskih studenata studirati u Francuskoj jer je to jedinstveno iskustvo koje se pamti cijeli život i otvara nove perspektive, napomenula je.

Otvorivši sajam, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Ružica Beljo Lučić rekla je kako on ima važnu ulogu za internacionalizaciju obrazovanja, ali ne samo u smislu mobilnosti studenata, nego i internacionalizacije kurikuluma i strateške suradnje među visokim učilištima u svijetu.

Ocijenila je da je i u okviru nove Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije jedan od važnijih ciljeva jačanje odlazne i dolazne mobilnosti studenata i profesora, povećanje broja inozemnih akademskih stručnjaka na domaćim sveučilištima, ali i poticanje mobilnosti administrativnog i upravljačkog osoblja.

Na sajmu će se održati dva predavanja uglednih profesora iz Francuske – jedan od vodećih hrvatskih znanstvenika u Francuskoj Stanislav Duško Ehrlich s Nacionalnog instituta za agronomska istraživanja predstavit će najnovija znanstvena otkrića o utjecaju mikroorganizama na ljudsko zdravlje, dok će Christiane Keriel, savjetnica generalnog direktora za visoko školstvo francuskog Ministarstva obrazovanja i istraživanja, predstaviti sustav visokog obrazovanja i istraživanja u Francuskoj te stipendije francuske vlade.

Priređen je i okrugli stol o tome kako Hrvatska može i treba poboljšati sustav financijskih potpora za studente u svijetlu nove strategije, radionice za standardizirane testove te predavanja pokrovitelja, među ostalima, Dukata i Sveučilišta u Zagrebu.

Sajam će se 16. listopada održati i na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Komentirajte prvi

New Report

Close