Otkriven mogući razlog požara u Studenstkom domu Cvjetno naselje

Autor: Poslovni.hr , 03. ožujak 2017. u 15:13
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Tema je to na koju upozoravaju vodeći stručnjaci na području zaštite od požara.

Izgorjela fasada doma Cvjetno naselje u Zagrebu otvorila je pitanje sigurnosti studenata u slučaju požara i nedavne energetske obnove tog doma. Zašto se požar, koji je izbio na krovištu spojnog objekta, tako brzo proširio na fasadu četvrtog paviljona i zahvatio četiri kata te hoće li se to događati i na 231 obrazovnoj ustanovi prijavljenoj za energetsku obnovu?

Kako piše Večernji list, tema je to na koju upozoravaju vodeći stručnjaci na području zaštite od požara, dok ovaj slučaj istražuje i zagrebačka policija, koja ove navode upravo provjerava kako bi utvrdila je li moglo biti poduzeto nešto da se spriječi požar.

Naime, pri obnovi studentskog doma, kao toplinski izolatori korišteni su vjerojatno gorivi materijali. Samo zahvaljujući brzoj reakciji zagrebačkih vatrogasaca koji su požar lokalizirali za tri minute, spriječena je katastrofa. Kako se zbog energetske obnove debljine izolacijskih slojeva povećavaju gotovo dvostruko pa time i požarno opterećenje pročelja, u propisima EU uvedena su pravila u projektiranju pročelja koja su preuzeta i u hrvatskoj regulativi.

Komentirajte prvi

New Report

Close