Oštrc plaća kamate, a još ne može u Dalmacijavino

Autor: Suzana Varošanec , 08. ožujak 2016. u 07:42
Stečajni upravitelj Dalmacijavina Perica Mitrović zaziva što brži ulazak Marinka Zadre/Boris Ščitar/VL/PIXSELL

Ponovno pokretanje proizvodnje poremetila je žalba koju je na rješenje o dopuni od 16. studenog 2015. splitskog Trgovačkog suda uložio Traubi International.

Očekujemo u narednim danima primopredaju imovine Dalmacijavina novom vlasniku tvrtki Oštrc, izjavio je za Poslovni dnvenik stečajni upravitelj Dalmacijavina Perica Mitrović. Dodao je kako se time omogućuje novom vlasniku da sukladno najavama nastavi proizvodnju, što se već pokazuje i kao tržišni imperativ. "Kupljeni su imovina i brendovi, koji su sačuvani proizvodnjom u stečaju, no proizvodi Dalmacijavina sada počinju nedostajati na tržištu. Zaliha praktički više nema, i novi vlasnik mora brzo nastaviti proizvodnju", rezolutan je Mitrović. 

Sudske nebuloze
Naime, ponovno pokretanje proizvodnje, uz očekivanja sindikata da će biti posla i za do 200-tinjak radnika, poremetila je žalba koju je na rješenje o dopuni od 16. studenog 2015. splitskog Trgovačkog suda uložio Traubi International iz SAD-a. Po ocjeni splitskog suda, koji je postupao po pravilima parničnog postupka vezano uz zastupanje na koja je sud obvezan paziti po službenoj dužnosti, žalba je sredinom siječnja odbačena. Ipak, proces preuzimanja praktički kasni već više mjeseci, pa se malopradajni objekti sad i zatvaraju. Od njih 22 trenutno ih je osam zatvoreno nakon inventure i povrata robe u skladište, iako ih je, da je bilo vremena, primjerice mogao preuzeti kupac.

Tako niz stvari ovisi o pitanju kada će Oštrc Marinka Zadre ući u posjed kupljene imovine i potom realizirati njezino preuzimanje u punopravno vlasništvo. Prije dva mjeseca realizirana je tek privremena primopredaja vinograda ? 300 hektara u Drništu i 35 hektara na Hvaru. U tim vinogradima, i to zahvaljujući tome tome što je problem premošćen, novi vlasnik već ulaže. Prijeko potrebne agrotehničke mjere i tehnološke poslove, od rezidbe i oranja do gnojidbe obavlja 50-ak radnika tvrtke Oštrc, kako ne bi došlo do nepopravljive štete u vinogradima. Nakon što je novac uplaćen, još uvijek se kupnja u cijelosti nalazi na sudskom pologu, i to bez mogućnosti oplođivanja. Tako sredstva ne mogu niti ući u stečajnu masu koja služi za namirenje, a niti vlasnik može nešto poduzeti po pitanju organizacije proizvodnje, iako je svoju obvezu ispunio.

Navodno kupac već ima i obveze plaćanja kamata prema švicarskoj banci koja ga je kreditirala, pa ima i tu vrstu izdataka od toga što još ne može ulaskom u posjed početi poduzimati sve planirane aktivnosti, kojima bi se i te obveze servisirale iz poslovanja. Situacija je iscrpljujuća i za radnike vjerovnike te sindikate. Oni, uz podršku stečajnog upravitelja, računaju da će trenutkom stupanja Oštrca u posjed zatražiti sastanak u Ministarstvu financija kako bi se država odrekla svoje tražbine u korist radnika, a na osnovu nagodbe kojom bi se riješila parnica između Dalmacijavina u stečaju i tužene države zbog izvlaštenja nekretnina koje se nalaze u trajektnoj luci u Splitu.

Naime, one su izvlaštene bez naknade, a kako smatra stečajni upravitelj, to što je prvostupnjska presuda bila u korist države, nije nikakva loša naznaka. I prema mišljenju Mitrovića, ali i naših sugovornika iz sindikata, radnicima bi država trebala izaći ususret, pa su se sindikati odlučili i na obraćanje Visokom trgovačkom sudu. Traže da što prije riješi navedenu žalbu. Inače, rok za odlučivanje po žalbi je tri  mjeseca, no ako je veće vrijednosti ili značaja za poslovanje, logično bi bilo da se što prije riješi.

Podrška radnicima
"S obzirom na to da sindikati traže samo vremensko ubrzanje, za to imaju moju podršku", kaže Mitrović. Inače, riječ je o požurnici u rješavanju žalbe koja je ipak stigla na VTS, a koju je u ime Traubi International LLC podnio Andrija Klarić. U konkretnom slučaju splitski sud je odluku donio nakon što ni u produljenom roku nije postupljeno po nalogu suda danom uz upozorenje što slijedi. Naime, proizlazi da nisu dostavljeni dokazi da je Klarić upisan u imenik odvjetnika ili zaposlen u američkoj kompaniji te da nije priližena punomoć za zastupanje u izvorniku, kao niti izvadak iz registra za američku kompaniju iz koje bi bilo razvidno da je Salamon Berkowitz ovlaštena osoba za zastupanje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close