Kako je Osječka županija pobijedila državu i dobila 80 milijuna kuna

Autor: Ivana Barišić/VL , 01. srpanj 2014. u 13:23
Župan Vladimir Šišljagić/Davor Javorović/PIXSELL

Županija je tužila državu jer je otpisala obveze Belja na ime zakupa poljoprivrednog zemljišta, dobila i otpisanu glavnicu i kamate….

Osječko-baranjska županija pobijedila je državu. Tako bi se mogao opisati slučaj  s kojeg je prašinu otpuhao novi ministar financija Boris Lalovac.

Na nedavnoj sjednici Vlade rečeno je prilikom izviješća o korištenju sredstava proračunske zalihe za travanj kako je čak 84,303 milijuna kuna otišlo na podmirenje naknade i troškova po sudskim presudama, odnosno najvećim dijelom sudskoj ovrsi. Riječ je o slučaju koji potječe iz vremena privatizacije baranjskog Belja. Tada je u spor s državom ušla Osječko-baranjska županija."Država je tada jednim potezom pera otpisala obveze koje je Belje imalo s osnova zakupa poljoprivrednog zemljišta, kako prema državi, tako i prema Županiji. Ona nije imala pravo oprostiti i dugove Županiji. Novac od zakupa uvijek je u određenim omjerima pripadao državi, jedinicama lokalne samouprave i županiji",  objašnjava župan Vladimir Šišljagić.

Sudskim putem tražila se naplata otpisane glavnice, ali i kamate. Tijekom godina dosegnulo je to oko 80 milijuna kuna. Novac je već stigao u Županiju."Još ga ne trošimo. Dug s glavnicom trošit ćemo namjenski, dok bismo kamate raspodijelili po prioritetima. Zatražili smo i zakonsko tumačenje", kaže župan. Plan potrošnje već je poznat: glavnica bi se vratila u poljoprivredu, a kamate usmjerile prema projektu regionalne veletržnice, učeničkim domovima, ali i projektima u zdravstvu… 

Komentari (3)
Pogledajte sve

@anlaser Pa kad ćemo ti i ja (i još neki nama slični) shvatiti da se predstečajnom nagodbom bore protiv ne zaposlenosti, riješili su likvidnost i još puno toga [emo_smijeh][emo_smijeh]

država oprosti Ivici, izgubi parnicu, plati županiji, Ivica sagradi dvore, eto našeg hrvatskog sna

I sad bi to trebalo biti nešto čudno? Pa svakodnevno država lopovima otpisuje dugove ne prezajući da time uništava druge,većinom manje firme.Kojim se to pravom koristi otpisujući tuđe dugove i u tuđe ime?Ovakav oblik državnog lopovluka ,znan i kao predstečajn nagodba je u ovakvom obliku nezabilježen u EU.

New Report

Close