Osigurati jednake uvjete za školovanje, zapošljavanje i dostojanstven život

Autor: Borivoje Dokler , 23. svibanj 2019. u 22:00
U 2019. za natječaje udruga mladih i za mlade planira se ukupni iznos od 36 milijuna kuna/Davor Puklavec/PIXSELL

Po prvi puta je u dokumentu posebno izdvojeno područje mladi u ruralnim sredinama i područje rada s mladima.

Večernji list grupa pokrenula je veliku nacionalnu akciju "Hrvatska pamet Hrvatskoj" čiji je krajnji cilj zadržati mlade obrazovane ljude u domovini. Nakon putujućih okruglih stolova i tribina pod zajedničkom egidom "Budućnost u Hrvatskoj" koji su se održali u suradnji sa šest hrvatskih sveučilišta, akcija će biti predstavljena i studentima Ekonomskog fakulteta Split u ponedjeljak 27. svibnja s početkom u 15 sati.

Da se aktivno radi na ostanku mladih na svim razinama, potvrđuje i četvrti po redu strateški dokument za mlade u Hrvatskoj 'Nacionalni program za mlade 2019. – 2024." čiji je koordinator pripreme Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.  U izradu je bila uključena Radna skupina s više od četrdeset predstavnika tijela državne uprave, znanstvenih i obrazovnih institucija, poslodavaca i sindikata te udruga mladih. "U završnoj smo fazi donošenja Programa i uskoro će njegov nacrt biti na savjetovanju s javnošću kada će se moći uputiti i dodatni prijedlozi mjera za uvrštenje. Dokument je nastao osluškivanjem potreba mladih i kroz proaktivan pristup svih državnih tijela s ciljem da se poboljša uvjete i kvalitetu života mladih ljudi i omogući njihovo potpuno i punopravno uključivanje u društvo.

 

Murganić

Dokument je nastao osluškivanjem potreba mladih i kroz proaktivan pristup svih tijela.

Važno je reći da se dokumentom ujedno potiču općine i gradovi da osnivaju savjete za mlade i da tako mlade potiču na djelovanje u zajednici", istaknula je Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te napomenula da se mjere iz dokumenta odnose na, primjerice, obrazovanje mladih, povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada, posebno mladih s niskim kvalifikacijama, osnaživanje mladih za poduzetništvo i samozapošljavanje, poticanje mladih na aktivno sudjelovanje u društvu, stvaranje poticajnog okruženja za uključivanje u društvo mladih u sustavu socijalne skrbi, unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite mladih, stvaranje uvjeta za ostanak mladih u ruralnim sredinama i drugo. "Važan element poticanja sudjelovanja mladih u zajednici su godišnji natječaji za udruge mladih koje provodi Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

U 2019. godini za natječaje udruga mladih i za mlade planira se ukupni iznos od 8,5 milijuna kuna iz sredstava Državnog proračuna te oko 27,75 milijuna kuna iz sredstava Europskog socijalnog fonda", kazala je ministrica Murganić te istaknula kako će ovaj program u znatno boljoj mjeri odgovoriti na potrebe mladih u Hrvatskoj. "Bit će učinkovitiji jer sadržava mjere koje su mjerljive, a tijekom provedbe pratit će se i učinak mjera. Bilo nam je važno u sam proces izrade uključiti što veći broj aktera kako bismo što kvalitetnije odgovorili na potrebe mladih.

Područja Programa su obuhvatnija, primjerice, prvi puta je u strateškom dokumentu posebno izdvojeno područje mladi u ruralnim sredinama i područje rada s mladima. Po donošenju Programa, Ministarstvo će aktivno surađivati sa svim općinama, gradovima i županijama koje su ključni suradnici i partneri u procesu realizacije pojedinih odredbi", naglašava ministrica Murganić.  Predviđeno je i pružanje potpore mladima koji ne rade, nisu u sustavu redovitog obrazovanja te nisu u sustavu obrazovanja odraslih, kao i stvaranje poticajnog okruženja za uključivanje u društvo mladih u sustavu socijalne skrbi.

"Glavni cilj Programa je osigurati poticajno okruženje za mlade, u kojem će kroz kvalitetno obrazovanje i opremljenost relevantnim znanjima i vještinama imati mogućnost boljeg integriranja na tržište rada i u društvo. Želja nam je da svakoj mladoj osobi u Hrvatskoj osiguramo jednake uvjete za školovanje, zapošljavanje i dostojanstven život, u skladu s njenim optimalnim mogućnostima", zaključila je ministrica  za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Komentirajte prvi

New Report

Close