Osam državnih tvrtki ne isplaćuje redovno plaće svojim radnicima

Autor: Marija Brnić , 08. travanj 2015. u 16:49
Foto: Fotolia

Odgovornost za neisplatu plaća snose uprave i nadzorni odbori u tvrtkama.

Ukupno osam poduzeća u većinskom vlasništvu države s više od 700 zaposlenih ne ispunjava obvezu redovne isplate plaća. U odgovoru Vlade na zastupničko pitanje Dragutina Lesara saznaje se kako je riječ o dvije tvrtke s liste strateških tvrtki – Imunološkom zavodu i Parku Prevlaka, te šest tvrtki iz portfelja Centra za restrukturiranje i prodaju.

U potonjoj su skupini tvrtke izdvojene iz sustava riječkog brodogradilišta, 3. maj Motori i dizalice i 3. maj Tvornica industrijske i brodske opreme. MID-ovih 212 radnika plaće nije dobilo za tri mjeseca, dok 86 radnika
TIBO-a potražuje dvije plaće. Najduže plaće nisu isplaćene tvrtkama Inel iz Zagreba i splitskoj Dalmi, čak punih 12 mjeseci. U Inelu je, inače, zaposleno dvoje radnika, dok ih je u Dalmi 55.

U Kaštelanskim staklenicima, pak, 85 radnika plaće čeka tri mjeseca, a 108 zaposlenih u pulskom Uljanik TESU-u uplatu iščekuje četiri mjeseca. Park Prevlaka inače je u postupku likvidacije, pa se upravo provodi i
brisanje tvrtke s popisa strateških tvrtki RH, s time da iz Vlade poručuju da su u stečaju prijavljena potraživanja radnika. Imunološkom zavodu uhvatio se ritam isplate, uz kašnjenje s jednom plaćom.
 

Predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović napominje i kako država nije poslodavac, odnosno odgovornost za neisplatu plaća snose uprave i nadzorni odbori u tvrtkama, u čijoj je nadležnosti osigurati financijska sredstva za podmirenje svih obveza, uključujući i one prema radnicima.

Komentirajte prvi

New Report

Close