Oni su dobitnici nagrada za ljudska prava

Autor: Agencija VLM , 10. prosinac 2012. u 15:43
Mirela Holy; Photo: Anto Magzan/PIXSELL

Holy je predstavljala veliku prepreku onima koji potezom pera mogu uništiti sustave podzemnih kraških voda, navode iz HHO-a.

Hrvatski helsinški odbor danas je, u povodu Dana ljudskih prava, dodijelio godišnje nagrade za ljudska prava Mireli Holy, Ivani Paradžiković i Mitropolitu Jovanu.

Bivša ministrica Holy nagrađena je nagradom Miko Tripalo za doprinos zaštiti i promicanju ljudskih prava koje nadilazi profesionalne obveve i uobičajene standarde. U HHO-u su Holy istaknuli kao osobu posve predanu zaštiti okoliša i ravnopravnosti spolova koja je i izuzetan primjer mlađim generacijama.

"Mirela Holy je jedan od rijetkih takvih primjera u nizu godina i to je pravi razlog za njeno uklanjanje sa čela Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Ona je predstavljala veliku prepreku onima koji potezom pera mogu uništiti sustave podzemnih kraških voda ili ugroziti ljudske živote u regijama i gradovima osuđenim na udisanje otrovnih plinova iz nefunkcionalnih rafinerija ili novoprojektiranih termo-elektrana. Zato su joj i pripremili lomaču, koja je ipak ponajprije bacila svjetlo na njihove prioritete", navodi se u obrazloženju.

Novinarka i urednica emisije "Provjereno" Nove TV Ivana Paradžiković dobila je nagradu Joška Kulušića za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava na području medijskog djelovanja, a posebno se ističu prilozi "Provjerenog" o turskoj aktivistici Vicdan Özerdem te prikazi koji su doprinijeli "rušenju predrasuda o Romima, istospolnim brakovima, ženama pod burkama" i ukazivanju "na probleme azilanata, transrodnih osoba, ženskog obrezivanja, krvne osvete".

Nagrada Sulejman Mašović – Luka Vincetić- Jvan Nikolić za doprinos u međureligijskom dijalogu, ekumenizmu i vjerskoj toleranciji otišla je Mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom i cijele Italije.

"Kao duhovni otac 250 tisuća vjernika Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, mitropolit Jovan već dugi niz godina radi na uspostavljanju boljih odnosa s drugim kršćanskim crkvama", stoji u obrazloženju.

Komentirajte prvi

New Report

Close