Od Nove godine niže kamate na kredite u Zagrebačkoj banci

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Slijedom kretanja Nacionalne referentne stope (NRS) od 1. siječnja 2018. u Zagrebačkoj banci snižavaju se promjenjive kamate stope na postojeće kredite građanima.

Na postojeće stambene i druge kredite kod kojih se kao parametar koristi šestomjesečna NRS1, za kredite u kunama kamatna stopa smanjit će se za 0,19 postotnih poena, dok će se za kredite vezane uz valutu EUR kamatna stopa smanjiti za 0,29 postotnih poena. Kod ostalih postojećih kredita, kod kojih Banka koristi šestomjesečnu NRS2, doći će do smanjenja kamatne stope kredita u kunama za 0,15 postotnih poena, a za kredite vezane uz valutu EUR smanjenje će iznositi 0,26 postotna poena.

Zagrebačka banka će do 15. prosinca 2017. sve klijente obavijestiti o navedenom smanjenju, o umanjenoj visini anuiteta, kao i o novom otplatnom planu.

Od prve objave Nacionalne referentne stope 7. prosinca 2012. NRS-a je smanjena već deseti put zaredom. Kamatne stope umanjene su između 1,56 i 1,72 postotna poena za kune te između 2,42 i 2,44 postotnih poena za eure, ovisno o vrsti kredita. Za iste vrijednosti smanjene su i kamatne stope na postojeće kredite građanima u Zagrebačkoj banci.

Nacionalna referentna kamatna stopa prosječni je trošak financiranja bankarskog sektora, a izračunava ju Hrvatska udruga banaka (HUB) na osnovi objavljenih podataka Hrvatske narodne banke. NRS1 predstavlja troškove financiranja iz sredstava prikupljenih depozita fizičkih osoba, a NRS2 troškove financiranja iz sredstava prikupljenih depozita fizičkih i pravnih osoba nefinancijskog sektora.

Sljedeće usklađenje promjenjivih kamatnih stopa na kredite građanima bit će 1. srpnja 2018.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!