'Ohrabrujete piromane i potičete na devastaciju šuma'

Upregnite sve snage u traženje modela kako u funkciju staviti 1,8 milijuna hektara zapuštenoga poljoprivrednog zemljišta, ne ozakonjujte zloporabe.

Ne dirajte neobrasle šumske prostore jer je pod šumama samo 43 posto Hrvatske, a europski je standard 50 posto, upozorio je jučer Slavko Matić, predsjednik Akademije šumarskih znanosti, pomoćnicu ministra poljoprivrede Vesnu Gantner Kuterovac na javnoj raspravi o novom zakonu o poljoprivrednom zemljištu. Nedavni požar, u kojemu je uništeno 500 ha šuma i šumskog raslinja na Crikveničkoj rivijeri, nije ni prva ni posljednja zloporaba kojom se zapravo utire put za prenamjenu šume u poljoprivredne, pa u građevne parcele, uvjeren je Matić. Ostane li u zakonu opcija prenamjene šumskih u poljoprivredne površine, ohrabrit će ne samo “piromane” nego i mnoge privatne vlasnike koji drže više od 600 tisuća hektara šuma na namjerno devastiranje, ocjenjuje Matić. Naveo ke kako je ovih dana u park-šumi zagrebačke Medvednice doslovce obrijano 15 ha šumskog prostora. Gospodarski program i činjenica da je netko pravni sljednik bivšeg korisnika poljoprivrednoga zemljišta u društvenom vlasništvu koje je sada državno ne mogu biti prioriteti za davanje u oranica zakup, upozorava Stjepan Kunovec, predsjednik Odbora za udruge pri Poljoprivrednoj komori. Opstanak obiteljskih gospodarstava nemoguć je bez zakupa novih hektara, a uz to je strateški važan radi zadržavanja stanovništva u ruralnom prostoru. Zakon, ističe, pogoduje velikim tvrtkama i izazvat će novu depopulaciju sela.

Hektare farmama

Prioritet stočarstvu
Problematika mliječnoga sektora u javnosti eksplodira svako malo zato što farme nemaju dovoljno hektara za proizvodnju stočne hrane, kazala je Božica Marković, direktorica Poljoprivredno-prehrambenog sektora pri HGK-a. Preporučila je da stočarstvo treba biti na vrhu liste prioriteta u izboru zakupaca, dok ostatak hektara treba raspodijeliti proizvodnjama koje nose visoku dodanu vrijednost.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve