Offset za oklopnjake: Škveru 3. maj posao sa finskom Wärtsilom

Autor: Saša Vejnović , 19. prosinac 2007. u 06:30

Ugovori su ukupno vrijedni 48 milijuna eura, a obuhvaćaju proizvodnju 18 dizelskih motora

Ministarstvu gospodarstva predan je na registraciju prvi ugovor vrijedan 34 milijuna eura, koji čini dio sporazuma o offsetu koji prati ugovor o nabavi 84 borbena oklopna vozila konzorcija koji čine finska tvrtka Patria i Đuro Đaković – Specijalna vozila. Ugovor su nedavno potpisale finska kompanija Wärtsilä i Brodogradilište 3. maj – motori i dizalice, a na temelju njega će se za Fince proizvesti 14 dizelskih motora.

Novi motori
Prošlog tjedna ove dvije kompanije potpisale su novi ugovor vrijedan 14 milijuna eura za još četiri motora, koji će danas predati na registraciju Ministarstvu. Osim toga finska Patria je ponudila garancije ovom brodogradilištu za modernizaciju 3. maja – MiD, na temelju kojih bi hrvatsko brodogradilište moglo dobiti povoljan kredit, doznajemo iz dobro obaviještenih izvora. Time je započela realizacija sporazuma o offsetu koji su potpisali predstavnici Patrije i Ministarstva gospodarstva u listopadu ove godine, a koji, po tadašnjim najavama, u dijelu koji se odnosi na neizravan offset ne bi trebao biti manji od 112 milijuna eura. I pripreme za proizvodnju oklopnih vozila u Specijalnim vozilima odvijaju se prema planu, tvrde naši izvori. Predstavnici Patrije uvjerili su se da su Specijalna vozila vrlo dobro opremljena za proizvodnju oklopnjaka, a naročito ih se dojmila linija za vagone koje ova tvornica također proizvodi, a koja će se moći iskoristiti i za oklopna vozila. Iako još nije odlučeno u kojem će se dijelu proizvodnih pogona SV-a postaviti linija za oklopnjake, pretpostavlja se da će ona svoje mjesto naći u središnjem dijelu hale na kojem je postavljen tenkovski program.

Vozila za obuku
Naručen je sav materijal za proizvodnju prvih šest vozila koja će biti proizvedena u Finskoj, a trebali bi stići u veljači iduće godine kada će i krenuti njihova proizvodnja. Očekuje se da bi u ožujku ili travnju trebala biti gotova prva vozila (ali iz nekog drugog kontingenta) na kojima će se obučavati pripadnici hrvatskih oružanih snaga. Finci očekuju da će, nakon što se formira nova hrvatska vlada, postići dogovor s MORH-om o nabavi još 42 oklopna vozila. Prema ugovoru o nabavi prvih 84 oklopnjaka, Finci su ponudili MORH-u istu cijenu za dodatna 42 vozila ako se ona naruče u idućih godinu dana. Paralelno s tim započet će i aktivnosti vezane za ponudu svog minobacačkog sustava Nemo, pa će tako u Hrvatskoj najprije održati prezentaciju tog sustava, zatim će pozvati predstavnike MORH-a vatrenu probu, a krajem iduće godine planira se jedna takva proba održati i u Hrvatskoj.

Slovencima vozila pola godine prije roka

Patria je jučer isporučila prvo oklopno vozilo AMV 8×8 Sloveniji, što je čak pola godine prije predviđenog roka, objavila je ta finska kompanija. Prema našim informacijama ipak nije riječ o vozilu koje je ponajprije rađeno za Sloveniju, nego o oklopnjaku iz nekog drugog kontingenta koji je preusmjeren Sloveniji. U idućem razdoblju slijede testovi slovenske vojske, a vozilo će biti prilagođeno u tvornici Gorenje INDOP u Šoštanju pokraj Velenja. Slovenija je ugovorila nabavu 135 AMV-a 8×8 te javnosti nepoznat broj minobacačkih sustava Nemo. Zanimljivo je da se u službenoj obavijesti o prvoj isporuci Sloveniji kaže da će se iduća vozila isporučiti u kasno proljeće 2008. godine iako slovenski ministar obrane Karl Erjavec uvjerava građane da će sva vozila biti proizvedena u Sloveniji.

Komentirajte prvi

New Report

Close