Odjel za fiziku osječkog Sveučilišta pronašao radioaktivni plin u školama i vrtićima

Autor: Poslovni.hr , 21. siječanj 2020. u 11:19
Foto: Facebook screenhot

Brojna istraživanja pokazala su da dugotrajna izloženost radonu povećava rizik od raka pluća, a u vrtiću Delfino je njegova koncentracija 2,7 puta viša od dopuštene.

Ponovljena mjerenja potvrdila su da su koncentracije radona u pojedinim dijelovima pulske Talijanske osnovne škole Giuseppine Martinuzzi te dječjih vrtića Delfino u Santoriovoj i Pinguino u Banovčevoj ulici i dalje viša od "dopuštene" razine koja iznosi 300 bekerela po kubnom metru, piše Glas Istre.

Rezultati nisu ni malo obećavajući, pa je tako srednja vrijednost mjerenja u školi Giuseppina Martinuzzi 537 bekerela po metru kubnom, pri čemu je najveća koncentracija izmjerena u prizemlju. U vrtiću Pinguino 471 bekerel po metru, a Delfino čak 812 bekerela! Referentne, odnosno prihvatljive vrijednosti su 300 bekerela po kubnom metru.

Potvrđeni rezultati

Rezultat je to ponovljenog jednogodišnjeg mjerenja koje je proveo tim stručnjaka s Odjela za fiziku osječkog Sveučilišta kojim su potvrđeni prvotni rezultati iz kampanje mjerenja provedene u istim objektima tijekom 2014. i 2015. godine. Međutim, razloga za zabrinutost kad je zdravlje djece u pitanju nema, jer su prema rezultatima istraživanja doze koje primaju i u školi i u vrtićima niže od godišnjih doza zračenja koje se smatraju normalnima.

Naime, uzimajući u obzir vrijeme boravka u navedenim objektima u studiji koju su izradili Vanja Radolić i njegov tim, izračunate su primljene doze od radona i njegovih kratkoživućih potomaka za različite grupe osoba koje borave i rade u školi i u vrtićima.

Najveće doze u zgradi škole i prostorima vrtića Delfino koji se nalaze na istoj lokaciji prima administrativno osoblje koje u pravilu u tim prostorima u kojima je povišena koncentracija radona provodi osam sati dnevno svakog radnog dana. Godišnju dozu zračenja nešto višu od prihvatljivih 6 mSv, kako je utvrđeno primaju i odgojiteljice u vrtiću Delfino, te je preporuka da se na ove dvije skupine zaposlenika primjene odredbe Pravilnika o praćenju stanja radioaktivnosti u okolišu. U tom bi se vrtiću, prema zaključku provedene studije isto tako trebale poduzeti određene korektivne radnje usmjerene ka smanjenju kako koncentracije radona, tako i posljedične doze koje različite kategorije osoba primaju boraveći i radeći u tom objektu.

Briga o zdravlju naših sugrađana, a posebice onih najmlađih, oduvijek je bila i uvijek će biti prioritet ove gradske uprave. Zato i poduzimamo sve što možemo kako bi zaštitili i unaprijedili njihovo zdravlje, a tako je bilo i kad je u pitanju radon, tvrdi dogradonačelnica Puh-Belci,  piše Glas Istre.

Komentirajte prvi

New Report

Close