Od fonda za razvoj turizma ništa do srpnja

Autor: Marija Crnjak , 29. ožujak 2011. u 22:00

Prve račune za plaćanje koncesije za turističko zemljište tvrtke će dobiti u lipnju, a novac moraju uplatiti do kolovoza

Iako će prve račune za plaćanje koncesije za turističko zemljište tvrtke dobiti sredinom lipnja, još ne postoji račun na koji će novac biti uplaćen kao ni formalno tijelo koje će tim novcem raspolagati. Fond za razvoj turizma, u koji će se slijevati 60 posto iznosa naknade od koncesije, još nema ni okviran oblik, upozoravaju u turističkoj industriji koja je prije dva mjeseca predala svoje zahtjeve za koncesiju. U Ministarstvu turizma pak tvrde da će fond biti osnovan do srpnja i da će to biti lakši dio provedbe Zakona o turističkom zemljištu. Najviše problema očekuje se kod koncesija za kampove zbog utvrđivanja suvlasničke zajednice koja je predviđena zakonom, tvrdi naš izvor iz Ministarstva turizma.

Ministar ne otkriva detalje
Ministar turizma Damir Bajs, kaže da je formiranje fonda u tijeku, a još ne želi izlaziti s detaljima, no neslužbeno se doznaje da će fond za turistički razvoj biti osnovan najkasnije do srpnja jer u kolovozu slijede prve uplate za kampove. Tvrtke koje dobiju koncesiju na 50 godina u lipnju će dobiti račune s 50-postotnim iznosom fiksnog dijela naknade za koncesiju, s obvezom uplate do kolovoza. Naime, naknada za koncesiju sadrži fiksni i varijabilni dio, fiksni se naplaćuje po kvadraturi, a varijabilni dio postotak je godišnjeg prihoda, ovisno o opremljenosti, kategorizaciji i popunjenosti. U fond će odlaziti 60%, a lokalnoj upravi 40% iznosa. Kako neslužbeno doznajemo, s obzirom na to da je ideja da sav prihod od koncesija bude namijenjen razvoju turističke infrastrukture, fond će biti pod Ministarstvom turizma iako se razmatralo da ostane u Ministarstvu pravosuđa koje će biti predlagač Zakona o turističkom fondu. Najvažniji cilj tog zakona, koji treba biti donesen prije ljetne stanke, bit će rješavanje pitanja raspodjele novca za projekte koji pomažu razvoju turizma na određenom području. Postoji ideja da se to pitanje dijelom riješi Zakonom o turističkim zajednicama koji ne definira turistička mjesta i propisuje da su gradonačelnici i načelnici ujedno i predsjednici turističkih zajednica te ih se može zadužiti da definiraju projekte koji će se financirati iz fonda za turistički razvoj. Detalji zakona navodno će se usuglašavati s industrijom koja će inzistirati na čvrstim mehanizmima za sprečavanje samovolje te zloporabe korištenja sredstava fonda i novca koji ostaje lokalnoj zajednici.

Prvo o kampovima
S predstavnicima kampova povjerenstvo Ministarstva turizma ovih će se dana sastajati kako bi se razmotrilo 93 zahtjeva za koncesiju. Pojedinačni sastanci najpotrebniji su zbog definiranja takozvane suvlasničke zajednice, odnosno utvrđivanja vlasništva u svakom pojedinom kampu, i tu se očekuje puno posla i “natezanja”. Kako u hotelima zakon nije predvidio suvlasničku zajednicu, situacija je manje složena i stoga je administriranje povjereno lokalnoj upravi.

Hotelske koncesije

Ne zna se ni broj kandidata ni zarada
Koliko je hotela i turističkih naselja tražilo koncesiju nije poznato jer Ministarstvo tek planira provesti anketu u lokalnim upravama. Kad je u pitanju iznos koji će se prikupiti od koncesija, naši izvori kažu da je neozbiljno spekulirati jer se još ne zna koliko je zahtjeva ni koliko će zemljišta ući u koncesiju.

Komentirajte prvi

New Report

Close