Od farmaceuta traži da prinesu žrtvu proračunu

Autor: Andreja Šantek,VLM , 09. veljača 2012. u 22:00

HZZO će biti sretan ako se s proizvođačima lijekova nađe na pola puta, odnosno da ‘vrate’ 5 do 6 posto

U Ministarstvu zdravlja u četvrtak su započeli pregovori s proizvođačima lijekova, kao jedan od prvih koraka u racionalizaciji potrošnje u zdravstvu. Ministarstvo od proizvođača lijekova očekuje da podnesu teret krize i odreknu se dijela godišnjih prihoda. Drugim riječima, proizvođači bi Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) trebali vratiti 10 posto od ostvarenoga godišnjeg prometa, odnosno prodaje lijekova, oko 500 milijuna kuna, a uplate bi se obavljale kvartalno. No kako neslužbeno doznajemo, HZZO bi u konačnici mogao smanjiti postotak vraćanja novca sa 10 na 5 do 6 posto. “Sastanak je bio pozitivan i očekujem da ćemo s proizvođačima lijekova postići dogovor”, kazao je ravnatelj HZZO-a Tihomir Strizrep. Na pitanje mogu li prisiliti proizvođače na vraćanje 10 posto novca, Strizrep je odgovorio da ne mogu, ali da se nada da će svi proizvođači potpisati ponuđene ugovore. Proizvođači bi se do 20. veljače trebali očitovati na ponuđene ugovore.

Burna reakcija
Iako je većina proizvođača burno reagirala na najavu te mjere, neki ističu da cijene većeg broja lijekova posljednje dvije godine nisu bile usklađivane u odnosu prema referentnim zemljama, što je bila zakonska obveza na temelju Pravilnika o određivanju cijena lijekova. Također, napominju, prošloga su ljeta proizvođači inovativnih lijekova dobili rješenje od HZZO-a o 10-postotnom smanjenju cijena lijekova, što nikada nije konzumirano. S druge strane inovativnim proizvođačima nije odgovaralo što cijene nisu bile snižavane jer je to omogućavalo ulazak na listu generičkim lijekovima po daleko višim cijenama. Pregovori s farmaceutskim kompanijama nastavljaju se i danas kada će ministar Ostojić razgovarati s predstavnicima Hrvatske udruge inovativnih proizvođača lijekova. Dobra je vijest za pacijente da je HZZO odustao od zamrzavanja liste lijekova, što znači da će novi lijekovi kvartalno biti uvrštavani na listu lijekova. U Ministarstvu i HZZO-u također je najavljeno osnivanje povjerenstva koje bi trebalo izraditi novi Pravilnik o određivanju cijena lijekova koji bi trebao biti završen do kraja ožujka.

Idući korak
Sljedeći korak koji Ostojić planira poduzeti jest rezanje cijena medicinskih pomagala i ugradbenog materijala od kojih se očekuje još i veće ušteda. Naime, analiza na samo tri proizvoda (umjetni kuk, koljeno i leće) pokazala je da se zajedničkom nabavom može uštedjeti više desetaka milijuna kuna. Prema procjenama, kada bi se išlo u zajedničku nabavu svih pomagala i medicinskih proizvoda, uštede bi mogle iznositi od 500 milijuna do čak milijardu kuna.

Komentari (2)
Pogledajte sve

to je genijalna ideja, farma industrija zarađuje bezobrazno. Svi su u tom lancu limitirani, ljekarne imaju max. maržu, osim proizvođača koji mogu šta hoće i prodaju preparate sa maržama i do 1000%.

Bitno viši novčani iznos Vlada bi mogla ostvariri javom prodajm ljekarničkih licenci (mrežnog monopola za obavljanje ljekarničke djelatvodzi)

New Report

Close