Obuzdan rast gotovinskih kredita, manje ih za 50 mil. kn

Autor: Valentina Wiesner/VL , 28. srpanj 2019. u 22:00
Je li HNB prekasno reagirao?/Davor Javorović/PIXSELL

Još krajem svibnja gotovinci su bilježili dvoznamenkaste stope rasta: s povećanjem od 11,8% u odnosu na lani.

Alarmantan rast gotovinskih kredita koji je trajao godinama u lipnju je konačno zaustavljen: odobreno ih je 50 milijuna kuna manje nego u isto vrijeme prošle godine.

U HNB-u smatraju da je njihova Preporuka o postupanju pri odobravanju nestambenih kredita potrošačima, koju su uveli 28. veljače, vrlo brzo dala rezultat, no otkrivaju i da su kontrole pokazale da ima neposlušnih: utvrdili su da se neke banke nisu uskladile s preporukom pa će s njima nastaviti, kako ga nazivaju, supervizorski dijalog te uspoređivati planirane i ostvarene volumene gotovinskih nenamjenskih kredita.

Usto, pratit će povezanost između varijabilnih primitaka članova uprave i pokazatelja uspješnosti njihova rada koji su prilagođeni za rizik koji banke preuzimaju, kao što je, među ostalim, i kvaliteta gotovinskih nenamjenskih kredita. Ovo zadnje čini se dosta konkretnim jer je odgovornost i osobno adresirana. Još krajem svibnja gotovinci su bilježili dvoznamenkaste stope rasta: s povećanjem od 11,8% u odnosu na prošlu godinu dosegnuli su iznos od 50,7 milijardi kuna i udio u ukupnim kreditima stanovništvu od 39,3%.

Analitičari njihov rast dovode u korelaciju s povećanjem plaća i zaposlenosti, uz rekordno niske kamate, i prognoziraju sličnu dinamiku i ubuduće, no nešto slabiju zbog mjere HNB-a. Prema podacima središnje banke, sve do donošenja preporuke, rast gotovinaca kontinuirano se ubrzavao, no u travnju se najprije zaustavio u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a onda tijekom svibnja i lipnja prvi put i smanjio.

U prva tri mjeseca prirast im je prosječno iznosio otprilike 70 mil. kuna, oko 15% više nego u prethodnoj godini, da bi se u lipnju, prema još neslužbenim podacima, smanjio na razinu koja je za gotovo 50 mil. kuna (13%) niža nego u istom mjesecu lani. "Prirast nenamjenskih gotovinskih kredita tako se do sredine ove godine smanjio gotovo 30% u odnosu na rast ostvaren tijekom prve polovice 2018. Pritom je glavnina učinka preporuke koncentrirana upravo na kreditima vrlo duge ročnosti, veće od pet godina", preciziraju u HNB-u.

Je li HNB prekasno reagirao i mogu li gotovinci biti novi "švicarci"? To više što se odobravaju na sve dulju ročnost, do deset godina, i veće iznose, a i banke njima sve više supstituiraju druge vrste kredita: autokrediti su tako potpuno nestali, dok se, umjesto dosadašnje prakse odobravanja hipotekarnih kredita za opremanje stana uz podizanje stambenog kredita ili isplate jednog dijela stambenog kredita u kešu u tu svrhu, u bankama potiče uzimanje gotovinaca. Supervizor tvrdi da nisu sistemski rizik, mjere je uveo baš da ne postane.

Komentirajte prvi

New Report

Close