“Objavom registra branitelja neće biti ugrožena sigurnost RH”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. listopad 2012. u 10:02
Ministar Predrag Matić / PXL

“Vodili smo računa da nijednom odredbom ne bude ugrožena sigurnost pojedinca i Republike Hrvatske”, istaknuo je ministar branitelja.

Ministar branitelja Predrag Matić izjavio je sinoć na javnoj tribini u Splitu, kako objavom registra branitelja neće biti ugrožena nacionalna sigurnost Hrvatske. Sinoćna gotovo trosatna tribina, održana u splitskom Nadbiskupijskom sjemeništu, organizirana je u sklopu provođenja javne rasprave o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova obitelji hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

"Vodili smo računa da nijednom odredbom ne bude ugrožena sigurnost pojedinca i Republike Hrvatske, a posebice smo vodili računa da pri planiranoj objavi registra budu zaštićeni pripadnici tajnih službi", istaknuo je ministar branitelja. Poručio je kako "nema šansi" da itko od branitelja koji budu u objavljenom registru, bude zbog toga uhićen na granici ili izvan Hrvatske. "Spreman sam otići u zatvor za svakog branitelja kojem bi se to dogodilo", naglasio je ministar Matić.

U diskusijama i pitanjima sudionici tribine su isticali kako su hrvatski branitelji potisnuti na društvene margine iako su se borili za samostalnu Hrvatsku, čule su se i zamjerke ministru Matiću zbog neobjavljivanja registra sudionika Drugog svjetskog rata, te pripadnika UDB-e, a čuli su se i prijedlozi da bi Ministarstvo branitelja trebalo pokrenuti postupak lustracije. Predstavnice udruge žena poginulih branitelja su tražile da se zakonom regulira mogućnost bržeg zapošljavanja djece poginulih branitelja.

Mladen Vidović iz Koordinacije braniteljskih borbenih udruga splitskog zbornog područja je za predložne promjene Zakona rekao da su "osmi igrokaz", koliko se puta po završetku Domovinskog rata pokušava izmjeniti zakonska regulativa u vezi s braniteljima. Kazao je i kako sadašnjim prijedlogom izmjena tog zakona nije precizirano što je 'borbeni', a što 'neborbeni sektor'. "Mi tražimo da stanarsko pravo steknu branitelji koji su proveli dvije godine u ratu, a ne tri kako je predloženo izmjenama zakona", rekao je Vidović. Ministar Matić je taj zahtjev ocijenio zanimljivim, rekavši da će se razmotriti. "Imamo registriranih 40.000 dragovoljaca koji su ratu bili više od tri godine od kojih je znatan dio riješio stambeno pitanje, a i za preostale ćemo se pobrinuti u okviru financijskih mogućnosti", dodao je.

Ministar Matić je podsjetio i na tužbe protiv Republike Hrvatske pripadnika HVO koji su sudjelovali u akcijama oslobađanja dijela Hrvatske, a u vezi s priznanjem statusa ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata, rekavši kako je riječ o "preozbiljnom problemu". Vezano za eventualne tužbe i zahtjeve za odštetu tih pripadnika HVO-a koje bi, prema medijskim napisima, mogle iznositi oko 60 milijardi kuna, ministar Matić je kazao da će se pronaći zakonska regulativa da se "doskoči pametnjakovićima" te da Hrvatska nema novaca. Replicirao mu je predsjednik Udruge veterana specijalne policije HR Herceg Bosne, Zdenko Jurić, zamolivši ministra da "ne sotonizira HVO i ne plaši ih sa 60 milijardi kuna".

Ministar Matić je odgovorio kako nikoga ne plaši, no da je to problem koji traje 14 godina i da je stvar ozbiljna. Spomenuo je kako je više od 9.800 pripadnika HVO koji bi mogli postupiti slično kao 164 pripadnika HVO koji su dobili tužbe, za što sada treba isplatiti 40 miljuna kuna.
Današnju javnu tribinu u Splitu organizirali su Ministarstvo branitelja RH i Udruga veterana 4. gardijske brigade kako bi se raspravljalo o nedavno predstavljenom Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Iduća javna tribina s predstavnicima braniteljskih udruga i svim zainteresiranim braniteljima iz Domovinskog rata bit će 19. listopada u Požegi, najavljeno je iz Ministarstva.

Komentari (1)
Pogledajte sve

… Ali će bit ugrožena sigurnost za cca 100.000 HDZove gamadi koja je dobila status branitelja bez ikakvih zasluga…

I sam ću biti na listi i – BRAVO ZA OBJAVU !!!

New Report

Close