OB Šibenik postala 12. bolnica u sanaciji koja posluje bez gubitaka

Od ukupno 33 bolnice u sanaciji njih 11 nakon pola godine više ne stvara nove dugove Od ukupno 33 bolnice u sanaciji njih 11 nakon pola godine više ne stvara nove dugove

Bolnice su prihode povećale u prosjeku 19%o, od siječnja su zabilježile samo 15 mil. kuna dodatnog gubitka.

Opća bolnica Šibenik u srpnju je prvi put ostvarila višak prihoda nad rashodima od čak 1,2 milijuna kuna i time se svrstala uz još jedanaest bolnica koje su samo pola godine od uvođenja sanacijskog programa uspjele poslovati bez gubitka, javljaju iz Ministarstva zdravlja, u kojem financijsku održivost bolnica planiraju postići do kraja 2017. godine.

Kako je poznato, od ukupno 33 bolnice u sanaciji njih 11 nakon pola godine više ne stvara nove dugove. Riječ je o KBC-u Rijeka, Lovranu, Svetom Duhu, Varaždinu, Koprivnici, Bjelovaru, Požegi, Popovači, Varaždinskim toplicama, Sisku i Zadru te sad i Šibeniku. U Šibeniku podsjećaju na to da su jedna od 31 zdravstvene ustanove u sanaciji koje su u drugom kvartalu 2015. godine uvele nove modele ugovaranja s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO) i plaćanja po izvršenju zdravstvene usluge, a pozitivan rezultat očekuju i u kolovozu. Cilj je nastavak pozitivnog trenda i trajno ostvarenje viška prihoda u odnosu na rashode, čime bi se do kraja godine osiguralo poslovanje bez gubitaka i financijska ravnoteža.

 

Varga

Šibenik je jedan od primjera bolnica koje su u vrlo kratkom roku uspjele napraviti vidljiv pomak te dokaz da smo na dobrom putu

"Šibenik je jedan od primjera bolnica koje su u vrlo kratkom roku uspjele napraviti vidljiv pomak i još jedan dokaz kako smo na dobrom putu da hrvatske bolnice postanu financijski održive. To je proces koji u razvijenijim zemljama traje od pet do deset godina, mi smo zacrtali ostvariti taj cilj do kraja 2017., a rezultati prve polovice 2015. ohrabruju nas u tom naumu", ističe ministar zdravlja Siniša Varga. Sanacijski upravitelj OB Šibenik Marin Paić pojasnio je kako su poseban naglasak stavili na smanjenje troškova poslovanja i povećanje fakturiranja.

"U svakoj smo službi optimizirali potrošnju lijekova, potrošnog materijala iz bolničke ljekarne te potrošnju energenata. Od svibnja provodimo redovite konzultacije sa svim bolničkim službama, njihovim voditeljima i liječnicima te je uveden i sustav praćenja financijskih pokazatelja koji donosi odlične rezultate", rekao je Marin Paić. Pritom su najveći pomak napravile kirurgija, fizikalna medicina, objedinjeni hitni prijem, neurologija, otorinolaringologija te ginekologija.Inače, u Ministarstvu zdravlja podsjećaju na to da je u prvih pola godine gubitak bolnica smanjen s lanjskih 627 milijuna kuna na 153 milijuna, od čega je 138 milijuna kuna ostvareno u siječnju.

 

Paić

Od svibnja provodimo konzultacije sa svim bolničkim službama, uveli smo sustav praćenja financijskih pokazatelja koji donosi odlične rezultate

"To predstavlja minimalan gubitak, imajući u vidu da zalihe na 30. lipnja iznose 141 milijuna kuna. Pozitivnom rezultatu poslovanja bolnica u drugom kvartalu pridonosi i podatak da su od siječnja zabilježile samo 15 milijuna kuna dodatnog gubitka. Nadalje, bolnice su prihode povećale u prosjeku oko 19 posto, iz čega je vidljivo da se radi više i bolje", kažu u Varginu ministarstvu. Prošlog tjedna posebno dobrim rezultatima pohvalio se i KBC Zagreb, koji očekuje da će potkraj sljedeće godine poslovati na nuli ako se nastavi ovakva dinamika poslovanja. U prvom polugodištu KBC Zagreb ostvario je prihode od 792 mil. kuna, ili gotovo 22 posto više nego lani, a sanacijski upravitelj Hrvoje Vrčić istaknuo je kako je rast prihoda uslijedio zbog kvalitetnije organizacije rada, dodatnih aktivnosti kroz Program Plus te nešto viših cijena usluga.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!