O sigurnosti Agrokora od sada brine samo Zlatko Marić

Zlatko Marić preuzeo zagrebački Pro- agent/PIXSELL Zlatko Marić preuzeo zagrebački Pro- agent/PIXSELL

Preuzimanjem Pro-agenta, koji posluje s minusom, najveći zaštitar dobio ugovore s tvrtkama Ivice Todorića.

Koncern Agrokor ubuduće će štititi samo jedna zaštitarska tvrtka, i to ona najveća- Sokol Marić.

 

755tisuća

kuna minusa imao je lani Pro- agent

Rezultat je to najnovije transakcije u zaštitarskom sektoru, prilikom koje je Zlatko Marić preuzeo zagrebački Pro- agent, tvrtku čiji je glavni biznis bio osiguravanje Konzumovih dućana te niza drugih objekata u Agrokorovu vlasništvu. Sokol Marić, koji je do sada imao jedan manji broj poslova s Agrokorom, sada u potpunosti preuzima brigu o zaštititi tvrtki u vlasništvu Ivice Todorića. Pro- agent, zaštitarska  tvrtka koju su osnovali Darko Kljaić i Zvonimir Mareković, ima 300 zaposlenih, što znači da će po okončanju preuzimanja Sokol Marić povećati broj svojih zaposlenika na skoro 4000.  

Cijenu po kojoj je Sokol Marić preuzeo jednog od svojih konkurenata nismo uspjeli doznati, no u Marićevoj tvrtki ne kriju zadovoljstvo obavljenim poslom. Preuzimanje Pro- agenta drže dokazom da i domaći zaštitari, a ne samo strani, mogu na hrvatskom tržištu kupovati manje zaštitarske tvrtke i tako se efikasnije zaštititi od konkurencije iz EU, čiji se odlazak očekuje. Navodno je za kupnju Pro- agenta bila zainteresirana još jedna velika domaća zaštitarska tvrtka.  Proteklih je godina Pro- agent brzo rastao - sa 116 zaposlenih i 8,7 milijuna kuna prihoda u 2010., došli su do 231 zaposlenog i 18,1 milijuna kuna prihoda u 2011., te do 291 zaposlenog i 22,2 milijuna kuna prihoda u 2012.

Prema rezultatima poslovanja zaštitarskog ceha u 2011., Pro- agent je bio na 15. mjestu među domaćim zaštitarima i po prihodu i po broju zaposlenih. Pro- agent drži oko jedan posto od ukupnog prihoda cijelog sektora. Zadnje tri godine tvrtka je- jedina među 20 najvećih hrvaskih zaštitara- radila s gubitkom. Novi vlasnik, Sokol Marić, prošle je godine  imao 330 milijuna kuna prihoda i 37,3 milijuna kuna dobiti nakon oporezivanja. 

Komentari (9) Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!