O ilegalnoj sječi šuma i u Strasbourgu

Autor: Ana Blašković , 17. siječanj 2019. u 22:00
Upravljanje privatnim šumama je velik problem/Marko Prpić/PIXSELL

Hrvatska i Rumunjska zemlje s izazovima u gospodarenju privatnim šumama.

Tri odbora Europskog parlamenta, poljoprivreda, okoliš i gospodarstvo, ovog su tjedna u Strasbourgu raspravljali oko EU strategije za šume prilikom koje se u fokusu našla u Hrvatska, i to u negativnom svjetlu.

Tijekom rasprave, u kojoj je sudjelovalo 26 zastupnika, zastupnici Zelenih iz Austrije skrenuli su pozornost na ilegalne sječe šuma pri čemu su Hrvatska i Rumunjska apostrofirane su kao zemlje s velikim izazovima u gospodarenju privatnim šumama u kojima se bilježi pojava necertificiranog drveta i sektorska korupcija.  Na dnevnom redu bilo je i razminiranje koje je u Hrvatskoj i dalje aktualna problematika s obzirom na s 36.000 hektara po minama.

Povjerenik Phil Hogan poručio je da će EK još više podržati projekte razminiranja šuma ako Vlada podastre konkretne prijedloge te da bi se čišćenje površina trajno moglo riješiti u 5-6 godina kroz izmjene Programa ruralnog razvoja. 

Inače, Europska unija u Dunavskoj regiji želi do 2020. godine povećati prijevoz tereta tom rijekom za 20 posto što predstavlja priliku za kompanije koje se bave biomasom s obzirom na veliku količinu drvnih resursa niz riječni tok. Razvoj logistike mogao bi doprinijeti smanjenju štetnih emisija, uspostavi niskougljičnog transportnog sustava te poboljšanju ekološkog učinka duž cijelog bioenergetskog lanca. 

O tim temama, s naglaskom na potencijal Dunava kao najprihvatljivijeg oblika transporta svih roba, uključujući i biomasu, razgovarat će se na radionici koju početkom veljače organizira Lučka uprava Vukovar uz podršku Hrvatskog drvnog klastera. Ona se održava u sklopu 2,3 milijuna eura vrijednog europskog projekta Energy Barge. Bit će to prilika za niz bilateralnih sastanaka i sklapanje novih poslova za tvrtke iz Hrvatske, Srbije, BIH, Njemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske i Rumunjske u čijem su fokusu proizvodnja, trgovina, korištenje biomase ili logističke usluge.  

Komentirajte prvi

New Report

Close