NTL preuzima osječki Biljemerkant, 400 radnika ostaje bez posla

Autor: Agencija VLM , 15. ožujak 2013. u 14:23
Trgovina Biljemerkanta u Visnjevcu. Photo: Marko Mrkonjic/Vecernji list

Dok je dug prema bankama narastao na oko 200 milijuna kuna, dobavljačima je Biljemerkant ostao “kratak” za oko 180 milijuna kuna. Završili su stoga u stečaju.

Osječki Biljemerkant, kao članica NTL grupe, prestaje postojati. Narodni trgovački lanac preuzet će veći dio poslova u maloprodajnim objektima koje su imali na području istočne Hrvatske, njih oko 200. Najavio je to novinarima u Osijeku Martin Evačić, direktor NTL-a grupe napominjući kako je Biljemerkant posljednjih godinu dana zapao u dugove. 

Dok je dug prema bankama narastao na oko 200 milijuna kuna, dobavljačima je Biljemerkant ostao "kratak" za oko 180 milijuna kuna. Završili su stoga u stečaju, a posljedice se pripisuju dubioznim poslovnim aranžmanima, prvenstveno u susjednoj Srbiji te neracionalnom poslovanju kao i prevelikom broju zaposlenih. – Svjesni situacije s Biljemerkantom, ali i one u Slavoniji, NTL grupa kao jedan od najvećih pojedinačnih dobavljača Biljemerkanta odlučila je sačuvati najveći mogući broj radnih mjesta tvrtke u stečaju, a time i gospodarsku stabilnost na području domaće trgovine u istočnoj Hrvatskoj – objasnio je Evačić.

Od ukupno 1000 zaposlenika Biljemerkanta, posao u novoj tvrtki dobit će njih oko 60 posto. NTL će, kako je najavljeno, u najam uzeti i najveći dio objekata gotovo oko 200 u Slavoniji, a posebna pažnja posvetit će se mjestima, odnosno selima gdje je Biljemerkantova prodavaonica bila jedino prodajno mjesto. Veliki kompleks Biljemerkanta koji se prostire u Osijeku u Trpimirovoj ulici na oko 17.000 četvornih metara prostora zajedno s ostalim nekretninama završio je u stečaju, a NTL grupa zainteresirana je za otkup upravne zgrade i skladišnog prostora. 

NTL je, također, pozvao i sve lokalne, ali i regionalne dobavljače da nastave surađivati s njima. Za idući tjedan zakazan je i sastanak s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom te predstavnicima HEP-a kako bi se riješili nagomilani dugovi Biljemerkanta.

Komentirajte prvi

New Report

Close