NP Plitvička jezera očekuju sličan posjet kao lani, obnavlja i uređuje objekte i infrastrukturu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. travanj 2014. u 13:16
Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Nacionalni park Plitvička jezera ove godine očekuje sličan broj posjetitelja i noćenja kao prošle godine, a planira i obnovu smještajnih i ugostiteljskih objekata …

Nacionalni park Plitvička jezera ove godine očekuje sličan broj posjetitelja i noćenja kao prošle godine, a planira i obnovu smještajnih i ugostiteljskih objekata te rekonstrukciju oronulih pješačkih nathodnika iznad županijske ceste i druge infrastrukture kako bi što spremniji dočekali glavni dio ovogodišnje turističke sezone i osnažili svoje poslovanje, doznaje se iz Uprave Javne ustanove NP Plitvička jezera.

Plitvička jezera dokazala su da turizam i zaštita mogu ići zajedno, da je turistička vrijednost područja veća što je razina zaštite i očuvanosti bolja, kao i da se oni koji upravljaju tim područjem uz zaštitu prirode moraju i bolje organizirati na održavanju infrastrukture, ističe v.d. ravnateljica JU NP Plitvička jezera Natalija Božičević odgovarajući na pitanja Hine o stanju infrastrukture te turističkim očekivanjima u ovoj godini.

Napominjući da su dosadašnje uprave zanemarile rješavanje pitanja vodoopskrbe i odvodnje, kao i održavanje ugostiteljskih objekata te da nije bilo vizije razvoja tog dijela ponude, poručuje da svi koji upravljaju tim hrvatskim biserom moraju manje misliti na kratkoročne efekte promocije, a više na dobrobit i očuvanje područja i ljudi koji tu žive, rade i posjećuju ga.

Pozivajući posjetitelje na Plitvička jezera, posebno u proljetno vrijeme, Božićević kaže da će sigurno uživati i shvatiti zašto se Plitvička jezera i kao zaštićeno UNESCO-ovo područje stalno i već godinama spominju u brojnim svjetskim medijima, pa tako i ove godine.

Planovi obnove i uređenja

Najavljuje i brojne radove na poboljšanju kvalitete usluga u Parku. Tako je u planovima za ovu godinu zamjena krovišta hotela Bellevue za jesen, za što imaju osigurana sredstva po poslovnom planu, a u tijeku je i izrada projektnog zadatka za obnovu i rekonstrukciju hotela Plitvice te prostora Kozjačke Drage (ugostiteljski objekt na livadi uz jezero Kozjak s dodatnim sadržajima).

U planu je i obnova zadnjih nekoliko godina zatvorene poznate Ličke kuće (s restoranom) za što su rezervirali 5,7 milijuna kuna, a za što sada, nakon provedenog natječaja, očekuju suglasnost Vlade za sklapanje ugovora i početak radova koji bi trebali trajati oko četiri mjeseca.

Te će se investicije, kao i redovno održavanje, financirati, kako kaže, iz vlastitih sredstava, dok se za projektiranje i kasnije izgradnju i opremanje prezentacijskog centra Medveđak pripremaju za apliciranje za fondove EU-a u suradnji s ministarstvima zaštite okoliša i prirode te turizma.

Svi su njihovi hoteli i ugostiteljski objekti spojeni na postojeću kolektorsku mrežu koja otpadne vode odvodi izvan granica Parka, a prošle su godine izradili projektnu dokumentaciju, u suradnji s Hrvatskim vodama, za obnovu kolektorske mreže do planiranog pročišćavača u selu Rastovača te će ove godine birati i optimalni sustav pročišćavanja.

U sustavu obilaska jezera imaju ukupno 24 kilometara staza i mostića, ove su zime obnovili dva pristaništa na jezeru Kozjak u dužini 53 metara, rekonstruirali 70 metara mostića te 100 metara staza, a sada rade na rekonstrukciji mostića na Gornjim jezerima.

U vezi nekih priča da je u Parku sve dotrajalo i da je ugrožena sigurnost posjetitelja, ističe da cijele prošle sezone nisu imali niti jedan incident, a i redovno su vozili svi panoramski vlakovi i brodovi.

Svake godine se provode natječaji za održavanje vlakova kod ovlaštenih servisera, godišnji tehnički pregledi i posebno pregledi kočionih sustava svaka tri mjeseca, dok za brodove kaže da svakih pet godina, po zakonu, provode kompletan remont pojedinog broda uz izvlačenje iz jezera.

S načinom parkiranja u Parku nije u potpunosti zadovoljna jer su sadašnji prostori parkirališta dijelom asfaltirani i potkapacitirani, a kako na području NP-a nije moguće niti prihvatljivo asfaltirati velike površine veći se dio parkirališta održava nasipavanjem. Prema novom prostornom planu, koji je upravo usvojen, planiraju parkirališta izmjestiti izvan granica Parka, na područje Prijeboja i Grabovca.

Posjetitelji, cijene, smještajni objekti

Ove godine u NP-u očekuju sličan broj posjetitelja kao lani, ali i povećanje prihoda jer su povećali cijene ulaznica za srpanj i kolovoz kada imaju i najviše posjetitelja u godini, više od pola milijuna.

S druge strane, cijene ulaznica su, kako kaže, snizili u zimskom razdoblju od siječnja do ožujka, pa je u prva tri mjeseca ove godine zabilježeno nešto više od 26 tisuća posjetitelja ili 48,2 posto više nego u istom razdoblju lani.

U četiri hotela lani je bilo 125,6 tisuća noćenja, a u kampovima nešto više od 110 tisuća. I ove godine očekuju slične brojke, pri čemu su grupe zastupljenije u svibnju i lipnju te u rujnu i listopadu, a individualci u ostalim mjesecima.

Božićević ističe da se ove godine cijene smještaja nisu mijenjale u odnosu na prošlu, dok su cijene ulaznica za Park malo povisili, prvi put nakon 2006.

Najavljuje i da će ove godine prigodno obilježavati 65. godišnjicu proglašenja područja NP-om u sklopu čega će imati i povoljnije cijene za obitelji i domaće goste.

Ulaznice, po podacima koje iznosi, u ukupnim prihodima sudjeluju sa 42,7 posto, hotelijerstvo i ugostiteljstvo s oko 41 posto, trgovine 10,3 posto, dok su preostalih 6,2 posto prihodi od vođenja, provizije, imovine i druge.

Komentirajte prvi

New Report

Close