Novo cjepivo HZZO plaća bez pitanja?

Autor: Andreja Šantek,VLM , 18. rujan 2012. u 22:00

Imunološki zavod sklopio je ugovor o nabavi s tvrtkom Medoka po istoj cijeni koju je plaćao Novartisu iako neki dobavljači kažu da bi svoja cjepiva prodali i po nižoj cijeni

Zagrebački Imunološki zavod otkazao je tvrtki Novartis narudžbu za ovogodišnje cjepivo protiv sezonske gripe, no direktor Zavoda Davorin Gajnik ističe da će cijepljenje ići prema planu jer su cjepivo kupili od tvrtke Sanofi Pasteur i ono u Hrvatsku stiže u zadnjem tjednu listopada.

“Protekle dvije godine naručivalo se 650 tisuća doza, a to je količina koja je premašivala hrvatske potrebe. Stoga smo ove godine odlučili smanjiti narudžbu na 450 tisuća doza, no Novartis je tražio kompenzaciju odnosno htjeli su nam cjepivo naplatiti po cijeni doze koja bi bila za euro više od dosadašnje cijene. Nismo na to pristali, ali smo im ponudili odštetu s našeg računa od 150 tisuća eura što nisu prihvatili. Nakon toga sam otkazao narudžbu”, kaže Gajnik. Dodaje da je u protekle dvije godine bilo nepravilnosti u poštivanju ugovora od strane Novartisa koji nije imao dovoljno cjepiva te je Hrvatskoj u tom periodu isporučeno oko 250 tisuća doza cjepiva manje. Na pitanje hoće li Imunološki pretrpjeti financijsku štetu zbog otkazivanja narudžbe, Gajnik kaže da su bitni dijelovi ugovora predmet nabave i cijena, a Novartis je prekršio odredbu o količinama i cijeni. Istovremeno s pregovorima s Novartisom, Gajnik je krenuo tražiti drugog dobavljača te je po istoj cijeni od 40,90 kuna za dozu cjepiva sklopljen ugovor s tvrtkom Medoka koja zastupa tvrtku Sanofi Pasteur. Na pitanje zašto nije raspisan natječaj, s obzirom da to da na hrvatskom tržištu nekoliko tvrtki ima registrirano cjepivo protiv gripe, Gajnik kaže da za to nije bilo vremena. Također je dodao da Imunološki zavod nije obveznik provođenja javne nabave.

Ipak, predstavnici pojedinih tvrtki smatraju kako su Imunološki zavod odnosno Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje koji plaća cjepivo za gripu i koji jest obveznik provođenja javne nabave mogli proći jeftinije jer su druge tvrtke bile spremne spustiti cijenu ispod 40,90 kuna po dozi. No, Gajnik smatra da su to priče koje se u konačnici ne bi realizirale. “Uz to, Sanofi nam je uvijek uskakao s količinama koje nam Novartis ne bi isporučio”, kaže Gajnik dodajući kako s tom tvrtkom imaju vrlo korektne poslovne odnose. Također je dodao da ne želi ulaziti u poslovne odluke prijašnjih uprava, ali da se postavlja pitanje zašto se kupovalo 650 tisuća doza cjepiva kada se znalo da su to prevelike količine. U HZZO-u pak na pitanje o promjeni dobavljača i poštivanju zakon kažu ‘da će sa Imunološkim zavodom, svojim ugovornim partnerom, razmotriti novonastalu situaciju i postupiti u skladu sa zakonskim propisima’. HZZO je do sada godišnje za cjepivo protiv gripe plaćao 26,5 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close