Novi sindikat pozvao na akcije solidarnosti s radnicima Croatia Airlinesa

Autor: Poslovni.hr , 10. svibanj 2013. u 14:21
Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)

Novi sindikat poziva na solidarnost slanjem pisama Sindikatu kabinskog osoblja zrakoplova, slanjem protestnih pisama na adrese Uprave CA, premijera, ministra rada mirovinskog sustava i ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, organiziranjem, protestnih akcija i najavom štrajka solidarnosti.

Novi sindikat pozvao je na aktivnu solidarnost sa zaposlenicima Croatia Airlinesa nakon što su pokrenuti otkazni postupci za 42 stjuardese iako je liječničko povjerenstvo HZZO-a zaključilo da je njihovo bolovanje bilo opravdano. HUS poziva na solidarnost slanjem pisama Sindikatu kabinskog osoblja zrakoplova, slanjem protestnih pisama na adrese Uprave CA, premijera, ministra rada mirovinskog sustava i ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, organiziranjem, protestnih akcija i najavom štrajka solidarnosti po najavi štrajka u CA.

“Izostanak urgentnog i solidarnog djelovanja znači etabliranje takvog modusa operandi u svim budućim slučajevima radničkog otpora te izravno utiranje puta potpunom slamanju radničkih prava u javnim i privatnim poduzećima u Republici Hrvatskoj”, stoji u pozivu. Navodi se da “ponašanje Uprave prema radnicima omogućavale su sve dosadašnje vladajuće strukture: štrajk koji su 2011. organizirali radnici CA proglašen je nezakonitim politički motiviranom voljom suda, nakon čega je donesena i sramotna arbitražna odluka kojom im je onemogućeno ustavno pravo na štrajk, a prošle su godine sve stjuardese prisilno upućene na dodatne ginekološke preglede, što je samo još jedan od načina na koje se kabinsko osoblje sustavno ponižava.Kao krajnji dokaz da se u ovom slučaju radi o pokušaju slamanja ne samo radničkih nego i ustavom zagarantiranih prava, sam ministar rada i mirovinskog sustava na zajedničkom sastanku sindikata i Uprave održanom 7. svibnja 2013. najavio je da će potencijalni štrajk letačkog osoblja CA biti proglašen nelegalnim i prije nego što je započeo.” 

Komentirajte prvi

New Report

Close