‘Novi europski ZPP tjera naš fond u grob’

Autor: Poslovni dnevnik , 18. rujan 2018. u 14:51
Čelnik udruge uzgajivača junadi Darko Celovec/Borna Filić/PIXSELL

Udruga Baby Beef poziva Vladu da se usprotivi prijedlogu EK-a za ograničenje potpore poljoprivrednicima.

Udruga Baby Beef smatra da bi nova Zajednička poljoprivredna politika EU-a (ZPP) za razdoblje 2021.-2027. mogla dokrajčiti hrvatsku stočarsku proizvodnju te poziva Vladu i Ministarstvo poljoprivrede da zauzmu čvrstu pregovaračku poziciju i usprotive se smanjenju poticaja.

"Ovakav novi ZPP otjerat će ionako devastirani stočarski fond u grob", istaknuo je predsjednik Udruge Darko Celovec. Napominje kako je Hrvatska ušla zadnja u EU i povukla najmanje.

"Druge zemlje su kroz nekoliko razdoblja iskoristile potpore. Sad kad mi počinjemo koristiti potpore žele ih smanjiti, taman kad smo se počeli malo oporavljati", poručio je Celovec.

U Udruzi navode da se da višegodišnji EU financijski okvir govori o smanjenju novca za financiranje mjera ZPP EU za 5%. Hrvatska bi mogla imati 4% manje za financiranje izravnih plaćanja i čak 15% manje za ruralni razvoj.

Udruga, kaže, podržava sve hrvatske institucije koje su poslale poruku da bi smanjenje omotnice izravno smanjilo konkurentnost poljoprivredne proizvodnje. Smatraju da se država treba boriti protiv ograničenje subvencija od 100.000 eura po gospodarstvu.

"Velik dio naše proizvodnje počiva na većim proizvođačima te bi to ograničenje katastrofalno pogodilo zemlju bacivši je unazad, učinilo bi je apsolutno nekonkurentnom, što bi dovelo i do još većeg pada poljoprivrede", drži Celovec.

Komentirajte prvi

New Report

Close