Novac za znanstvene projekte u energetici i OIE

Autor: Poslovni dnevnik , 23. studeni 2015. u 21:59
Kroz program će se financirati projekti vrijedni od 500.000 do dva milijuna kuna/FOTOLIA

U prosincu natječaj za istraživačke projekte u energetici i proučavanju klimatskih promjena.

Pokrenut je Program poticanja istraživačkih i razvojnih aktivnosti u području klimatskih promjena za razdoblje od 2015. do 2016. godine, piše internetski portal energetika-net.com.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode (MZOIP) koordiniralo je izradu Programa u kojoj su sudjelovali Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), Hrvatska zaklada za znanost (HZZ) i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).  Objava javnog natječaja za znanstveno-istraživačke projekte iz područja klimatskih promjena, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije planirana je za prosinac, a raspisat će ga Hrvatska zaklada za znanost.  

Na natječaj će se moći javiti visoka učilišta, javni znanstvenu instituti i znanstveni instituti te druge pravne osobe koje obavljaju znanstvenu djelatnost.  Program je odobrila Vlada na sjednici početkom studenog. Kroz Program će se financirati projekti vrijedni od 500.000 do dva milijuna kuna koji mogu trajati do dvije godine. Sredstva za financiranje Programa osigurana su u FZOEU-u od prodaje emisijskih jedinica. Kriteriji za vrednovanje projektnih prijedloga temeljit će se na kompetitivnosti, inovativnosti te doprinosa predloženog istraživanja i mogućnosti primjene rezultata u javnom ili gospodarskom sektoru.

Provedbom Programa očekuju se izrade procjena učinaka posljedica klimatskih promjena na ljudsko zdravlje, poljoprivredu, šumarstvo, vodne resurse i bioraznolikost. Tražit će se i prijedlozi inovacija za povećanje energetske učinkovitosti, korištenja obnovljivih izvora energije i smanjenja štetnih emisija. Očekuju se i ideje kako bolje predvidjeti, prevenirati i ublažiti posljedice suša, poplava i šumskih požara koji su posljedice klimatskih promjena.

Komentirajte prvi

New Report

Close