Novac za Tehnopolis tražit će od EU

Autor: Bernard Ivezić , 28. svibanj 2012. u 22:00

Već 2014. možemo otvoriti Tehnopolis poduzetnicima koji se bave visokim tehnologijama, optimističan je Miro Laco iz ureda gradonačenika

Gotovo 1,5 milijardi kuna težak projekt prenamjene bolnice Blato u Tehnološki park Zagreb trebao bi postati najveći razvojni projekt s kojim će Grad Zagreb ciljati na novac iz strukturnih fondova EU. Miro Laco, pročelnik ureda gradonačelnika Milana Bandića, istaknuo je u ponedjeljak na njegovu predstavljanju da je Tehnopolis Zagreb nadstranački projekt ključan za gospodarski razvoj grada.

Začetnik projekta, dugogodišnji voditelj zagrebačkog Tehnološkog parka i direktor Razvojne agencije Zagreb Marijan Ožanić istaknuo je da bez tog projekta nema razvoja Zagreba i Hrvatske.“Ako se politika složi, već dogodine možemo početi s pripremom radova, a u 2014. odraditi prvu etapu i otvoriti vrata Tehnopolisa poduzetnicima koji se bave visokom tehnologijom”, istaknuo je Laco. Projekt su podržali i predsjednik te potpredsjednica Gradske skupštine Davor Bernardić i Tatjana Holjevac. Ulazak u taj projekt, istaknula je Holjevac, važan je zbog otvaranja novih radnih mjesta, pa bi ga trebalo što prije pokrenuti. Infrastruktura postojećeg tehnološkog parka, napomenula je, ispod je razine svih takvih institucija u regiji. I Laco i Holjevac kažu da je idući korak da Grad i Skupština završe likvidaciju bolnice na Blatu, čiji je Grad jedini vlasnik. Nakon toga Zagrebački holding tu bi imovinu trebao prepisati Razvojnoj agenciji Zagreb, koja upravlja sadašnjim Tehnološkim parkom.

Utopija ili…?

Inkubator na 6000 kvadrata
Marijan Ožanić, idejni autor projekta i direktor Razvoje agencije Zagreb, kaže da će Tehnopolis kad bude dovršen u cijelosti raspolagati sa 6000 kvadrata prostora za poslovni inkubator, 25.400 kvadrata za visokotehnološke proizvodne pogone i 75.000 kvadrata za skladišta. Ondje bi bili i sadržaji poput multimedijskih dvorana, banke, vrtića, restorana…

Laco: 13 mil. kn nije problem
Pokaže li se da je objekt dovoljno uščuvan da ga se može adaptirati, uz pretpostavku da je 40 posto dovršen, to bi značilo da se u startu uštedjelo gotovo deset godina u realizaciji, smatra Miro Laco. “Novac za prvu etapu Tehnopolisa već je spreman. Riječ je o blizu 13 milijuna kuna vrijednim dionicama Zagrebačke banke, koje su u vlasništvu bolnice Blato u likvidaciji, i koje će se prodati”, objasnio je Laco.

Komentirajte prvi

New Report

Close