Nova šansa za CERP: Umjesto da se gasi, kupovat će dionice

Autor: Marija Brnić , 19. lipanj 2017. u 22:00
Ne riješe li se nejasnoće, mogu slijediti novi pravni sporovi/FOTOLIA

Novi zakon o upravljanju imovinom ostavlja nejasnim iz čega će se obeštećivati branitelji i bivši vlasnici.

Umjesto da se ugasi kako je bilo planirano još uvijek važećom strategijom upravljanja državnom imovinom, Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) uskoro bi mogao postati i aktivan kupac na tržištu kapitala.

Pravnom nasljedniku Fonda za privatizaciju koji se bavi repovima starih postupaka i prodajom preostalog portfelja, naime, novi zakon o upravljanju imovinom RH koji je izradio resorni ministar Goran Marić, predviđa nastavak rada u dosadašnjem okviru.  Među ostalim, zacrtan je i nastavak dodjele dionica iz portfelja po pravima branitelja, te povrata oduzete imovine iz doba jugoslavenske komunističke vlasti.  Dosadašnji problem smanjivanja portfelja i velikog broja zahtjeva koji stižu po oba osnova, ostavljaju nejasnim iz čega će zapravo CERP obeštećivati branitelje i bivše vlasnike kada se potpuno istopi raspoloživi fond vlasničkih udjela. 

Paketi u 388 tvrtki
Na prvi pogled portfelj od 388 poduzeća zvuči moćno, no uglavnom je riječ o manjinskim paketima, a tek u 32 tvrtke CERP drži više od 50-posto udjela. Velik dio je pod rezervacijama i zbog sporova iz postupaka pretvorbe i privatizacije, a koje bi po novome trebale biti uklonjene.  No, takvo rješenje nije predviđeno i za one koje se odnose za povrat oduzete imovine, za koji uzgred još uvijek nema konačnih podataka od nadležnih županijskih uprava o broju postupaka denacionalizacije.

U slučaju braniteljskih zahtjeva poznato je da ih godišnje u prosjeku CERP stigne oko 300 novih, a trenutačno je na čekanju dioničkih paketa 1200 riješenih braniteljskih zahtjeva. Marićev zakon previdio je problem smanjenja portfelja i manjka dionica kojima će se ubuduće obeštećivati po ove dvije zakonske kategorije, dionice se i dalje vode kao jedini oblik obeštećenja.  

Izlaz iz slijepe ulice
No, za sam CERP takva odredba može značiti i nove probleme, jer u uvjetima kada će manjkati kvalitetnih dionica za zakonsku nadoknadu otvara se prostor novim pravnim sporovima. Jer već ove godine raspoloživi fond za nadoknadu presušuje, budući da je početkom godine ministar Marić odobrio prodaju dionica i poslovnih udjela koje država ima u 100 tvrtki tijekom 2017., a međuvremenu su "zamrznuti" i vrijedni paketi u Podravki, Končaru, HT-u, te Croatia airlinesu i Đuri Đakoviću, kojima se jamčilo za kredite Petrokemije i Borova, te su prošli tjedan zbog starog duga Brodosplita prema nekadašnjoj Jugobanci likvidatorima su preneseni vlasnički paketi u ukupno 112 tvrtki.  Izlaz iz ove slijepe ulice su ili u tome da se predvidi isplata bivšim vlasnicima i braniteljima iz drugih državnih izvora ili da CERP krene u nabavu novih dionica. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Novi ministri, nova priča za novo doba, a sve skupa šaka nekompetentnih invalida (u glavu)!

Ajme onom ko s njima posla ima ……….. prije 2 godine sam od njih tražio da mi objasne zbog čega su KSST-ci završili u stečaju kao im je imovina ( koju su ONI u postupku PSN-a procijenili na 350 mil kuna a dugove na 94 mil kuna ) …… na kraju su postali jako nervozni i agresivni i eto tako.
To bi po meni bila pljačka na pljačkama ……………… znači CERP bi posta ka “brokeraj”
Al bilo bi dobro da recimo kupe dionice KSST-a po NJIHOVOM IZRAČUNU.

Koliko ih je iz Fonda za privatizaciju završilo na burzi?

lijepo je rekao rojs, tko je jamio jamio je.
a sada svaka vlada gleda da je za njena mandata joj naljepse a oni koji dolaze iza…e to vise nije njihov problem.

New Report

Close