Nova ponuda: 12 rabljenih MiG-ova za 90 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 14. listopad 2012. u 11:48
PXL

Ponuda obuhvaća kupnju 10 mađarskih MiG-ova 29B i dva MiG-a 29UB.

Jaka ruska političko-gospodarska delegacija u četvrtak je u Zagrebu, u sklopu energetskih i drugih projekata, ponovila i interes Rusije za plasman borbenih zrakoplova, piše Večernji list.

Ta ponuda čini dio offset projekata, dakle Rusija nudi industrijsku i trgovinsku suradnju ako RH odabere njihove zrakoplove kao zamjenu za dotrajale (ruske) MiG-ove 21. Ponuda nije novost, no doznalo se da je zadnja ruska ponuda u MORH stigla još u kolovozu, dakle četiri mjeseca nakon što je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić posjetio Moskvu i govorio o mogućnosti da RH zamijeni MiG-ove. Tada se otkrilo da nam Rusi nude tripartitni dogovor jer je riječ o MiG-ovima 29 mađarskog ratnog zrakoplovstva. U Mađarskoj na aerodromu u Kecskemetu stoji eskadrila od 12 konzerviranih MiG-ova, koji ne lete već dvije godine jer su Mađari bili nabavili i eskadrilu švedskih Gripena, pa im je bilo preskupo zadržati operativnim i 29-ke, piše list.

Ponuda tvrtke Rosoboronexport sadrži projekte vezane za offset, a o tome su razgovarali i s Čačićem i njegovom zamjenicom Tamarom Obradović Mazal. Ponuda obuhvaća kupnju 10 mađarskih MiG-ova 29B i dva MiG-a 29UB (dvosjedi). Avione su ljetos pregledali ruski stručnjaci i zaključili da su svi u ispravnom stanju te da treba obaviti regularne servisne preglede prije leta. Eskadrila se nudi za fiksnu cijenu od 90 milijuna eura. No, kako je RH u NATO-u, trebala bi potom platiti i modernizaciju, pa bi u konačnici cijena iznosila od 110 do 130 milijuna eura, ovisno o količini ugrađene NATO-ove opreme, navodi Večernjak.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close