Njemački ekonomski instituti prepolovili prognozu ovogodišnjeg rasta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. listopad 2013. u 15:11
Thinkstock

Četiri instituta prognozirala su da će Njemačka u idućoj godini ostvariti rast bruto domaćeg proizvoda od 1,8 posto, nakon 0,4-postotnog rasta u 2013.

Vodeći njemački ekonomski instituti prepolovili su u četvrtak prognozu rasta njemačkog gospodarstva u ovoj godini, na 0,4 posto , ali predviđaju da će domaća potražnja pomoći potaknuti snažan oporavak u sljedećoj godini.

Četiri instituta prognozirala su da će Njemačka u idućoj godini ostvariti rast bruto domaćeg proizvoda od 1,8 posto, nakon 0,4-postotnog rasta u 2013.

U travanjskom su izvješću rast u 2013. procijenili na 0,8 posto.

"Njemačko je gospodarstvo na pragu uzleta. Poduprijet će ga domaća potražnja", navode u zajedničkom priopćenju Ifo institut iz Münchena, DIW institut iz Berlina, IW institut iz Hallea i RWI institut iz Essena.

Njihove su prognoze više-manje u skladu s onima njemačke vlade, koja predviđa za ovu godinu rast od 0,5 posto, a za iduću od 1,6 posto, kao i s prognozama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

MMF je nedavno objavio da će rast u najvećem europskom gospodarstvu u ovoj godini iznositi 0,5 posto a u idućoj 1,5 posto.

U 2014. njemački instituti očekuju značajan zamah u odnosu na 2013., iako su blago revidirali travanjske prognoze u kojima su rast u 2014. procijenili na 1,9 posto.

Naglašavaju da investicije potiče poboljšana svjetska gospodarska klima i manja neizvjesnost.

"Sve snažnije zapošljavanje i značajno povećanje plaća već neko vrijeme generiraju snažan rast osobne potrošnje", dodali su.

Njemačka je izbjegla recesiju koja je pogodila mnoge zemlje eurozone. Njezin je gospodarski rast ipak usporio na samo 0,7 posto u 2012., s 3,0 posto u 2011.

Komentirajte prvi

New Report

Close