‘Njegovanje kulturne baštine važno za prepoznatljivost Hrvatske u EU’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. svibanj 2013. u 14:08
Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Josipović je istaknuo važnost djelovanja kulturno-umjetničkih društava u Hrvatskoj, posebno u kontekstu skorog ulaska u Europsku uniju

Predsjednik Republike Ivo Josipović istaknuo je danas važnost djelovanja kulturno-umjetničkih društava (KUD) u Hrvatskoj, posebno u kontekstu skorog ulaska u Europsku uniju, rekavši kako će baština i tradicija koju oni čuvaju, postati prepoznatljiva na jednom velikom području od preko 500 milijuna ljudi.

Predsjednik Josipović danas je u sklopu tradicionalne kave s građanima u svome Uredu primio KUD "Lovor" iz Trnjana, sela u istočnom dijelu Brodsko-posavske županije u Općini Garčin.

Uz glazbu, pjesmu i ples članovi KUD-a koji broji 60-ak članova, u tradicionalnim narodnim nošnjama od kojih su neke stare više od sto godina, predstavili su svoje nasljeđe.

Očuvanje baštine zadaća je svake generacije, a način kako vi to radite je sjajan, poručio im je hrvatski predsjednik.

Siguran sam da će ta baština i tradicija dobiti još više na važnosti nakon što postanemo članica EU jer će tada postati prepoznatljiva na jednom velikom području od preko 500 milijuna ljudi, naglasio je Josipović koji je na dar dobio tradicionalni svatovski ručnik, ručno izrađen.

Dodao je kako je siguran i da će lokalne i državne vlasti, ministarstva kulture i turizma, znati pomoći kulturno-umjetnička društva u njihovim aktivnostima jer su one od iznimne važnosti, kako kutlurološki tako i turistički.

U Trnjanima od 16. stoljeća zajedno žive Hrvati i Srbi, a Josipović je naglasio kamo mu je posebno drago da postoji KUD "koji razumije da je hrvatska i srpska etnička kulturna baština naša zajednička – hrvatska baština kojom se ponosimo".

"Pjevajte zajedno, plešite zajedno, čuvajte tradiciju jednu i drugu, razmijenjujte iskustva, to je zaista iznimo važno za nas kao multikulturalnu državu", naglasio je.

S Općinom Garčin te radom KUD-a "Lovor" Predsjednika su upoznali načelnik Općine Mato Grgić i umjetnički voditelj KUD-a Dragan Dražić.

Josipović je primio i članove Udruge za rad s mladima "Breza" iz Osijeka, osnovane 2001. godine s ciljem pružanja podrške mladima kod kojih je izostala primjerena roditeljska podrška, a koji su trebali napustiti ustanove socijalne skrbi.

Udruga je u Čepinskim Martincima u istočnoj Slavoniji osnovala i Stambenu zajednicu "Breza" kako bi pružila pomoć djevojkama od 12. do 21. godine, a današnjem susretu s predsjednikom Josipovićem nazočila je bivša korisnica usluga smještaja Stambene zajednice, studentica 2. godine novinarstva Anamarija Glavurdić koja je uz potporu udruge završila srednju školu te upisala fakultet.

Izjave novinarima danas nisu bile predviđene zbog predizborne šutnje uoči sutrašnjih lokalnih izbora.

Komentari (1)
Pogledajte sve

kudovi

New Report

Close