Nikad veći interes za Advent u Beču, puni i paketi za Tajland i Kubu

Autor: Marija Crnjak , 21. prosinac 2014. u 22:00
Putovat se može od 850 pa do više 10-aka tisuća kuna/FOTOLIA

Školski praznici u Hrvatskoj znatno su nepovoljnije složeni nego u nekim drugim emitivnim zemljama, poručuju vlasnici agencija.

Dok putnici i turističke agencije, kad je u pitanju skijanje, još uvijek ne s puno optimizma prate vremenske prognoze u potrazi za dobrim snijegom, dio je ove zime novac na putovanja odlučio potrošiti na obilazak slovenskih termi i europskih metropola, a na cijeni su i daleke destinancije.

Jadran se s druge strane, za ova dio godine tradicionalno slabo prodaje, kažu nam u agencijama koje i ove zime imaju primjedbe na raspored školskih praznika."Zimski turizam općenito ove je godine obilježio rekordni Advent u Beču, nikad nije bilo veće zanimanje za takav oblik zimske romantike.Ljudima fali topline, ugođaja, osjećaja, povratak u djetinjstvo – u eri računala Beč daje taj privid zimske bajke, iako Zagreb za svaku pohvalu odlično slijedi te svjetske trendove", ispričao nam je Ivan Pukšar, direktor Kompasa Zagreb. Zanimljivo, Kompas je ove godine skupio veću grupu za selo Djeda mraza u Finskoj, u Rovaniemi. To je dobar brend koji se u Europi inače odlično prodaje.

Novogodišnji aranžmani u velikoj mjeri su orijentirani na gradove, i to europske metropole koje su uglavnom rasprodane, uključujući i čarter za Madrid, kaže Pukšar.Dio putnika ipak bježi u tople krajeve, posebno Dubai u kojem mogu pronaći idealnu kombinaciju urbanog turizma i izležavanja na plaži. Kompas je ove godine uspio upakirati povoljnu ponudu u kojoj se za manje od pet tisuća kuna dobije izravan let s Fly Dubai plus hotelski smještaj. Putnike u Dubai nakon Nove godine privlači i Dubai shoping  festival, njihova tradicionalna totalna rasprodaja koja je postala jedna od atrakcija destinancije. U Kompasu su rasprodali i svoje pakete za Kubu i Tajland, gdje se tražilo mjesto više, a interes za egzotične destinacije primijetili sui u Atlasu  koji pak bilježi porast interesa za Novu godinu.

"Osobito su popularne destinacije koje redovno nisu u ponudi. Primjerice, odličan interes bilježi novogodišnji aranžman na Malti posebnim zrakoplovom iz Zagreba, koju smo nakon dulje stanke vratili u ponudu, što se pokazalo odličnim potezom. Tu su i Portugal, Madrid, Andaluzija i Sicilija, također u formi charter operacija", kaže Mislav Veselica, rukovoditelj outgoing produkcije Atlasa. Cijene se u Atlasu kreću od 840 kuna, koliko je cijena trodnevnog novogodišnjeg aranžmana u Sarajevu, pa do gotovo 16 tisuća za Bangkok.Ivo Fatović, vlasnik agencije Media turist i ujedno predsjednik Udruženja putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, smatra da bi građani više putovali na zimska putovanja kad bi se nekako mogli odvojiti božićni i novogodišnji praznici od skijaške sezone.

"Školski praznici u Hrvatskoj znatno su nepovoljnije složeni nego u nekim drugim emitivnim zemljama, uključujući i one koje su razvile skijaški turizam. U Italiji, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, božićni i novogodišnji praznici odvojeni su od praznika koje tamošnji stanovnici koriste za odlazak na skijanje, to je većinom u veljači ili početkom ožujka. Iako je produžetkom zimskih praznika omogućeno da hrvatski građani putuju u drugom, jeftinijem tjednu siječnja,kod nas se sva pažnja, uključujući i financijski dio, upućuje na blagdane", pojašnjava Fatović.

Komentirajte prvi

New Report

Close