Neuspjelo konstituiranje Skupštine osječko-baranjske županije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. lipanj 2013. u 13:08
Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Antunovića je za predsjednika Skupštine predložio klub vijećnika koalicije HDSSB-Zeleni Hrvatske

Skupština Osječko-baranjske županije nije se danas uspjela konstituirati jer jedini kandidat za dužnost predsjednika Skupštine Boris Antunović (HDSSB) nije dobio dovoljan broj glasova.

Antunovića je za predsjednika Skupštine predložio klub vijećnika koalicije HDSSB-Zeleni Hrvatske (ZH), ali je na javnom glasovanju dobio potporu 24 od ukupno 55 vijećnika, što nije bilo dovoljno za izbor, a time i za konstituiranje Skupštine.

Župan Vladimir Šišljagić (HDSSB) kazao je kako je, kao relativni pobjednik lokalnih izbora, HDSSB predložio svojega kandidata za predsjednika Skupštine te pozvao stranke na nastavak razgovora i usuglašavanja, kako bi se na idućoj sjednici izabrao predsjednik.

Podsjetio je da, ako se predsjednik Skupštine ne izabere iz tri pokušaja, što je i čin konstiurianja, slijede novi izbori.

Nećemo valjda dopustiti maltretiranje građana novim izborima za predstavničko tijelo. Nadam se da će biti dovoljno volje i mudrosti svih nas da se Skupština što brže konstituira, poručio je Šišljagić.

Vijećnik HDZ-a Goran Ivanović izjavio je novinarima nakon sjednice kako je sjednica bila test za HDSSB da provjeri ima li ovoga trenutka većinu u Županijskoj skupštini.

Na upit hoće li HDZ, na idućoj konstituirajućoj sjednici, imati svojega kandidata za predsjednika Skupštine, Ivanović je rekao kako će županijski HDZ idućih dana razgovarati s ostalim strankama u Skupštini i sa stranačkom središnjicom te će, ako se bude pokazalo da ima potrebnu većinu, istaknuti svojega kandidata.

Vijećnik SDP-a Domagoj Hajduković kazao je kako je stajalište njegove stranke bilo da HDSSB, kao stranka koja je na izborima dobila župana i najviše vijećnika u Skupštini, ima odgovornost sastaviti skupštinsku većinu, ali kako to nije uspjelo nastavit će se s konzultacijama.

Na upit hoće li SDP na idućoj sjednici ponudi svojega kandidata za predsjednika Skupština Hajduković je kazao kako će se razgovarati o tome, ali postoje liste s više vijećnika koje bi možda trebale imati prednost.

U novom sazivu osječko-baranjske Županijske skupštine od 55 vijećnika, koalicija HDSSB-ZH ima 24 vijećnika, koalicija HDZ-HSP Ante Starčević 17 vijećnika, koalicija SDP-HNS-Zelena lista-Demokratska stranka slavonske ravnice 11 vijećnika, a Hrvatski laburisti tri vijećnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close