Neto dobit Erstea u Hrvatskoj pala 74% zbog nižih prihoda i većih rezerviranja

Autor: Petra Bulić/VLM , 29. travanj 2013. u 22:00
.

Prihod od kamata pao je zbog nižih marži i rasta loših kredita, dok je provizija bilo manje zbog slabijeg kartičarskog poslovanja.

Neto dobit Erste banke u Hrvatskoj pala je u prvom kvartalu čak 74 posto na tri milijuna eura zbog pada prihoda i povećanog rezerviranja, objavila je bečka grupacija u ponedjeljak.

Neto prihod od kamata hrvatske podružnice Erste banke u prvom je tromjesečju pao deset posto na 57,8 milijuna eura. Kako se objašnjava u kvartalnom izvješću, pad su dijelom uzrokovale niže marže te daljnji rast nenaplativih kredita. Neto prihod od provizija i naknada pao je pak 12,9 posto na 13,8 milijuna eura zbog nižeg prihoda od kartičarskog posla. Neto prihod od trgovama smanjen je 23,9 posto na 1,7 milijuna eura, No, u Ersteu ističu kako su zahvaljujući sinergiji s Erste Cardom operativni troškovi hrvatske podružnice smanjeni za 8,8 posto, na 30,6 milijuna eura.

Operativna dobit smanjena je 12,2 posto na 42,6 milijuna eura, a rezervacije su povećane 15 posto na 37 milijuna eura, pa je neto dobit pala 74 posto na tri milijuna eura, dok je dobit nakon manjinskih interesa (koja pripada matici) iznosila 1,7 milijuna eura, ili 72 posto manje nego lani.

Troškovi rizika, odnosno rezerviranja, među regionalnim podružnicama Erste grupe rasli su samo u Hrvatskoj i Srbiji, gdje je zabilježen rast od 10,2 posto. Na Hrvatsku otpada ukupno 9,82 milijardi eura rizičnih kredita, od čega je ‘niskorizično’ 6,34 mlrd. eura.

Iz zagrebačkog sjedišta Erste banke ističu kako rezultati iz kvartalnog izvješća grupe za Hrvatsku nisu istovjetni onima koji se objavljuju za Erste bank Zagreb. U segment Hrvatska uključena su, naime, i povezana društva Erste Groupa koja nisu uključena u konsolidirana financijska izvješća Erste banke u Hrvatskoj. 

Rezultati grupe

Zadovoljni prvim kvartalom

Neto dobit Erste grupe pala je 49,1 posto na 179,2 milijuna eura, ali je na ovakav pad utjecala činjenica da su u prvom kvartalu lani imali 350 milijuna eura jednokratne dobiti. “To je solidan rezultat s obzirom na ograničeni gospodarski rast i daljnji pad kamatnih stopa“, kazao je izvršni direktor Erste grupe Andreas Treichl. Erste Group u drugoj polovici 2013. očekuje blago poboljšanje gospodarske aktivnosti u središnjoj i istočnoj Europi. Cilj grupe u 2013. je stabilan operativni rezultat, navodi se u priopćenju.

Jadranska banka

Lani udvostručili dobit

O rezultatima je u ponedjeljak izvijestila i Jadranska banka: lani su udvostručili neto dobit sa 3,5 na 7,25 milijuna kuna, uz povećanje aktive od 6,4 posto na 3,1 milijardu kuna. Neto prihod od kamata pao je čak 31,4 posto, na 44,2 milijuna kuna, ali im je prihod od provizija i naknada povećan 8,4 posto na 17,6 milijuna kuna. Usto, troškovi usklađivanja i rezerviranja smanjeni su čak 43,3 posto na 13,97 milijuna kuna. U banci planiraju daljnje povećanje bilance i rast dobiti, “što bi pospješio i prestanak recesijskog okruženja”.

Komentirajte prvi

New Report

Close